Областният управител инж. Георги Гугучков бе гост на Тържественото събрание на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ по повод Студентския празник 8-ми декември. Церемонията уважи и вицепрезидентът на Република България г-жа Илияна Йотова.

В словото си към академичната общност, преподавателите и студентите г-жа Йотова изтъкна, че ВТУ е достоен наследник на Търновската книжовна школа, а студентите му са бъдещи лидери.

В поздравителния си адрес областният управител акцентира, че 8-ми декември е празник на стремежа на българския народ към знания.

„Вие сте сред най-будната част на обществото, затова бъдете критични и търсещи, бъдете носители на нови идеи и визионерскто мислене, които са основата за изграждане на силни личности“, пожела инж. Георги Гугучков.

Поздрав отправи и ректорът на ВТУ проф. д-р Христо Бонджолов. Той получи от вицепрезидента специално изработен знак под формата на буквата „Б“ като признание за усилията на университета в утвърждаването на българския език и култура. Знакът е направен от художника Кирил Гогов специално за организиран от президентската институция международен форум, посветен на българистиката, подчерта г-жа Йотова. По думите й буквата „Б“ означава България, Бог, благоденствие и благодарност.

Тържественото събрание продължи с връчване на отличия на изявени студенти и обявяване на научно-художествените и спортни постижения на възпитаниците на Великотърновския университет. Академичната награда от 5 000 евро получи Симона Йорданова, която е бакалавър от специалността „Стенопис“ при Факултета по изящни изкуства. По традиция ректорът проф. Бонджолов връчи лична стипендия, учредена на името на основателя на ВТУ и първи негов ректор – чл.-кор. проф. Александър Бурмов, а ректорът за един ден – Милена Конова, която е трети курс от специалност „Педагогика на обучението по история и география“ обяви утрешния празничен ден за неучебен. Тържеството завърши с музикална програма.