Заместник областният управител Станислав Николов участва в тържественото честване на 145 годишнина от сраженията край град Елена. Той се включи в литийното шествие до Паметника на загиналите руски офицери и войници за освобождението на България и поднесе букет в знак на признателност. От името на областния управител инж. Георги Гугучков и от свое име Станислав Николов приветства жителите на възрожденския град с възпоменателната годишнина:

„Вече 145 години признателните еленчани и българи пазим паметта за загиналите герои – руски офицери и войници, и български опълченци. Прекланяме се пред саможертвата им, пред подвига им, пред това да поставят свободата над собствения си живот. Днес имаме нужда точно от такива примери, защото историята е най-добрия учител. Тя е връщане назад в славното ни минало, но и поглед в бурното ни настояще, в което имаме нужда от обединение, от мъдрост и вяра в собствените ни сили и възможности. Поздравявам еленчани затова, че пазят паметта за своето историческо минало и я предават на всяко следващо поколение! Както е казал поетът – тоз, който падне в бой за свобода, той не умира! Вечна слава на героите!“

Кметът на град Елена инж. Дилян Млъзев също произнесе слово, в което припомни за историческите събития от преди 145 години, които имат решаващо значение за изхода на войната.

Сред официалните гости бяха още кметовете на община Стражица и Златарица, членове на Единия казашки съюз, граждани на Елена. Местни духовници отслужиха заупокйна молитва в памет на загиналите в битките. Преди това бяха поднесени венци и цветя на Паметника на загиналите руски офицери и войници в Долни Чукани и на Мемориалния комплекс „Казашки кръст“ в с. Долни Марян.

В чест на годишнината 60 ученици от град Елена се включиха в  традиционна щафета до Паметника на загиналите и бяха наградени от кмета на общината инж. Млъзев.