Областният управител инж. Георги Гугучков бе гост на тържеството по повод 144-годишнина от създаването на Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново. По повод празника на най-старото военно училище в България, инж. Гугучков връчи поздравителен адрес на неговия началник – бригаден генерал Иван Маламов:

 

„За своите 144 години Националният военен университет се утвърди като една от най-авторитетните и уважавани образователни институции, възпитала редица поколения в родолюбие, храброст, войнска чест и патриотичен дълг. Вярвам, че и занапред ще продължавате да надграждате постиженията си! Пожелавам здраве, успехи и вдъхновение в осъществяването на мисията на Националния военен университет“, бе посланието от областния управител.

Празникът започна в богослужение в православния храм „Свети Седмочисленици“, отслужено от Негово високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий.

Гости за празника бяха още началникът на политическия кабинет на министъра на отбраната полковникът от запаса Владко Владов, генерал-майор Тодор Дочев, началник на Военна академия „Г.С.Раковски“, адмирал проф. д-р на военните науки Боян Кирилов Медникаров, началник на Висшето военноморско училище „Н. Вапцаров“ във Варна, бригаден генерал Димитър Хлебаров, командир на командване за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана, областните управители на, Шумен и Враца – проф. Христо Христов и Георги Митов, заместник кметът на Велико Търново проф. Георги Камарашев и други ръководители на институции и обществени организации, както и директори на училища, с които Военният университет работи.

„Военното училище е замислено и създадено да бъде стожер на възкръснала България. Когато в 1878 г. нашите предци създават Военното училище, те го създават, за да има държавност. Нашите държавни институции са формирани след това. Скъпи курсанти, искрено съм ви благодарен за избора, който сте направили. В тези трудни времена, в които всичко е на един клик разстояние, на една ръка или на една мисъл, вие жертвате част от своя живот в името на по-голяма кауза. Това е не само достойно за уважение, но и за благодарност към вас, защото армията и България имат нужда от хора, които знаят какво е да отделиш част от себе си в служба на нещо по-висше. Затова подготовката ще бъде безкомпромисна към вас, защото ще излезете от Военния университет и ще влезете в редовете на Българската армия, за да изпълнявате това, което са ни завещали нашите деди“, каза в словото си началникът на Националния военен университет „Васил Левски“ бригаден генерал Иван Маламов.

 

Венци и цветя бяха поднесени пред паметника на Васил Левски и Паметника на възпитаниците, след което бригаден генерал Иван Маламов връчи почетните грамоти и свидетелства на новите доктори, доценти и професори, както и военнослужещи, цивилни служители и приятели на университета за постигнати високи резултати при изпълнението на служебните им задължения и за издигане престижа на НВУ.

Кулминацията на празника беше връчването на титлата „Доктор хонорис кауза“ на НВУ, която тази година получи Негово високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий.