Областният управител инж. Георги Гугучков уважи тържественото отбелязване с военен ритуал на Деня на героите на Поликраище, 110-годишнината от Балканската война и Архангелова задушница.

Събитието се проведе пред паметниците на геройски загиналите за България войни във войните за национално обединение в Горнооряховското село Поликраище и бе организирано от Инициативен комитет с председател проф. Георги Георгиев.

Сред официалните гости на ритуала  бяха още народните представители от областта Людмила Илиева и Димиитър Николов, кметът на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев, кметът на Поликраище Марин Тодоранов, както и управниците на гр. Долна Оряховица, гр. Килифарево и още няколко населени места от региона.

Отец Славчо в съслужие с още няколко свещеници отслужи панихида в памет на загиналите във войните 1912-1913 г, 1915 – 1918 г. и 1944-1945 г. герои на Поликраище. В ритуала участваха Почетен караул и Военния духов оркестър от състава на Националния военен университет „Васил Левски“.

Наследници на загиналите във войните поликраищчани получиха почетни грамоти, а областният управител инж. Георги Гугучков поднесе букети на паметниците на загиналите в знак на признателност.

„Денят на героите на Поликраище“ е установен като официален ден за траур на селото в памет на доблестните му войни през 1923 г. от протойерей Никола Попгеоргиев Маринов. Тогава той, заедно с Негово Високопреосвещенство Митрополит Филип Търновски освещават Паметника на загиналите в Балканските и Първата световна война в съдружие с още двама свещеници и в присъствието на хиляди близки на загиналите, фронтоваци и цялото население на околните селища.

„Денят на героите на Поликраище“ се превръща в най-важното събитие за селото. Първо се отслужвала църковна служба в селото, а след това се е провеждала манифестация на четирите /по-късно петте/ училища на Поликраище с техните знамена от църквата до паметника на загиналите. Съорганизатори на събитието в миналото са били Дружеството на запасните офицери и няколко обществени организации. На церемонията винаги е присъствал началникът на Търновския гарнизон с военната музика на гарнизона, представители на военни части и Почетен караул, които са отдавали военни почести на загиналите. Традицията обаче е била прекъсната през 1944 г., за да бъде възстановена отново през 2017 г. по инициатива на дългогодишната учителка по български език и литература Трифонка Попниколова, която е майка на председателя на Инициативния комитет проф. Георги Георгиев.