Посланикът на Кралство Нидерландия – негово превъзходителство г-н Симон ван дер Бург проведе опознавателна среща с областния управител инж. Георги Гугучков. Той бе придружаван от Моника Николова – съветник по икономическите въпроси в посолството. На срещата присъстваха заместник областните управители Петя Райкова и Станислав Николов, както и главният експерт от Областна администрация Илиян Илиев.

Инж. Георги Гугучков направи презентация на Област Велико Търново като подчерта, че регионът е динамично развиващ се и на територията му се реализират индустриални, транспортно-логистични, земеделски, туристически, културни и образователни дейности, които са привлекателни за инвеститорите и осигуряват високо качество на живот за гражданите на областта.

 

От своя страна Симон ван дер Бург благодари за топлото посрещане и презентацията, която нарече урок по история и родолюбие. Той сподели, че първи път е на посещение в областта, но непременно ще се върне като турист със семейството си за по-дълго време. И уточни, че целта на визитата му е да направи връзки между двата народа.

„Запленен съм от красотата на Велико Търново и областта, надявам се че ще имате много туристи от Нидерландия, а ние ще съдействаме наши туроператори да участват в международното изложение „Културен туризъм““, каза още посланикът. По думите му около 4 000 български студенти се обучават в Нидерландия, а над 40 000 наши сънародници работят в Кралството в областта на производството на плодове и зеленчуци, където има големи възможности за сътрудничество. В тази връзка негово превъзходителство каза, че в рамките на визитата си в областта той е посетил нидерландска компания в Севлиево, която работи в сферата на логистиката и транспорта, а по-късно днес ще отиде на място във фирма в Павликени, която се занимава с производство на яйца и пилешки продукти. Целта на тези посещения е да стане ясно как тези фирми се развиват, какъв е опита им и какво ги мотивира, така че да се помага и на други нидерландски инвеститори. Посланикът подчерта и партньорството между двете страни в мирновременната постоянна мисия на НАТО „Еър полисинг“.

Това даде повод на областния управител инж. Георги Гугучков да постави темата за присъединяване на България към Шенгенското пространство. Той увери посланика, че страната ни и областта полагат необходимите усилия.

„Вече не говорим за Европейския съюз и НАТО като  за „те“. От години говорим, че ние сме Европейския съюз, че ние сме НАТО“, посочи инж. Георги Гугучков. По думите му пречките за влизане в Шенген трябва да бъдат преодолени, защото това е цел на българите от много години.

„Това, което казвате е много важно и аз ще го докладвам в моята столица. Нидерландия не е изрично против, но ума някой условия. Разбира се решението на парламента ще отнеме време, но ще работим заедно“, увери още негово превъзходителство г-н Симон ван дер Бург.

В края на визитата бяха разменени протоколни подаръци, а посланикът получи пейзаж на хълма „Царевец“ от талантливата художничка Павла Коларова.