14 500 лв. получават общините Велико Търново, Елена и Златарица за ремонт, възстановяване и довършване на военни паметници. Средствата са отпуснати с постановление №343 на Министерски съвет от 25 октомври тази година, информира областният управител инж. Георги Гугучков.

Той уточни, че одобрената обща сума за цялата страна, във вид на допълнителни трансфери за целеви разходи за тази година, е 300 000 лв.

Припомняме, че миналата година на заседание на Областната комисия „Военни паметници“ бяха разгледани предложения от общински администрации в областта, а списък с одобрените от комисията паметници бе изпратен в Министерството на отбраната.

Община Велико Търново получава 1 900 лв. за ремонти дейности по почистване и консервиране паметника на загиналите във войните в село Балван. За ремонтно-възстановителни дейности по паметника на загиналите във войните  в село Момин сбор са осигурени 3 300 лв. На този паметник ще бъдат добавени плочи с имената на загиналите.

За община Елена са осигурени 1 100 лв. за ремонт на паметника на загиналите в Балканската война, който се намира в село Чакали. Други 6 800 лв. са предвидени за ремонт на паметника на загиналите във войните /1912-1918 г./ от селата Петковци и Попрусевци.

1 400 лв. получава община Златарица за ремонт на паметника на загиналите в Балканските войни в село Горско ново село.