Областният управител инж. Георги Гугучков бе гост на Тържественото събрание на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ по попов Деня на народните будители. То се проведе в Аулата на университета и бе уважено от представители на академичната общност, студенти, граждани и гости.

Събитието откри ректорът на ВТУ проф. д-р Христо Бонджолов, който произнесе тържествено слово:

„Днес се прекланяме пред учителите и будителите, благодарение на който съществуваме като нация, като народ. Нямаме ден на благодарността, затова е добре да благодарим на будителите,  които са събудили народа така че той  да прогледне и да види светлината“, подчерта проф. Бонджолов. По думите му един просветен народ не може да обича войната, не може да носи омраза към съседите си, но трябва да носи пламъка на любовта към науката и да се опитва да се обединява около стойностните неща. А българите са обединени около азбуката, езика и вярата си, изтъкна ректорът.

Слово отправи и проф. д-р Радослав Радев, а в края на тържеството Великотърновският митрополит Григорий отправи богослов. Той специално изтъкна ролята и усилията на областния управител инж. Георги Гугучков за репутацията на трите висши учебни заведения на територията на област Велико Търново.

Акцент в Тържественото събрание беше удостояването с почетни звания и отличия на изявени преподаватели. Проф. Казимир Попконстантинов и проф. Иван Марков получиха званието „Почетен професор“, а президентът на Международния Славянски университет проф. Йордан Горчев получи почетния знак на ректора.

Грамоти получиха и преподавателите, повишени в научна степен и академична длъжност. Сред тях е и главният секретар на Областна администрация доц. Цанко Стефанов.