Областният управител инж. Георги Гугучков бе гост на тържественото откриване на паметник на 24 опълченци, загинали по време на Руско-турската освободителна война 1877 – 1878 г. от село Овча могила, Община Свищов.   

Церемонията по откриването бе под ръководството на Командването на 55-ти инженерен полк – Белене в присъствието на Бригаден генерал Иван Маламов, началник на НВУ „Васил Левски“, представители на Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюз на военноинвалидите и военнопострадалите, Съюз на участниците във войните, Национален съюз „Безопасност и охрана“.

Гости на церемонията бяха още Владко Владов – началник на политическия кабинет на министъра на отбраната Димитър Стоянов, областните управители на Плевен, Ловеч и Бургас, Светлин Радев – директор на Дирекция „Държавен военноисторически архив“, Чавдар Ангелов – директор на Национален парк-музей „Шипка – Бузлуджа“, Атанас Миндов – скулптор, автор на паметника, Димитър Събков – председател на Инициативния комитет за издигане на монумента, кметът на Свищов Генчо Генчев, кметът на село Овча могила Нели Великова и др.

Паметникът се намира в центъра на селото. Композицията включва три тела – едно централно с височина 4 м и две странични с височина 2.7 м. Дейностите по изграждането организира инициативен комитет под председателството на Димитър Събков, Иван Петков, Андрей Андреев и Христо Милев, които получиха плакети от името на министъра на отбраната.

Паметникът бе открит от кмета на Свищов Генчо Генчев и от началника на политическия кабинет на военния министър Владко Владков, които произнесоха приветствени слова. Преди това Великотърновският митрополит Григорий освети монумента и благослови присъстващите. В знак на почит към загиналите за свободата на България официалните гости и жителите на село Овча могила поднесоха венци и цветя и се преклониха пред героите.

Председателят на инициативния комитет за построяване на паметника Димитър Събков благодари на всички, допринесли за неговото построяване. Той подчерта, че идеята за това е от преди 13 години и специално открои приноса на областните управители на Област Велико Търново Людмила Илиева и инж. Георги Гугучков, които спомогнаха за реализирането на патриотичната инициатива.