Областният управител инж. Георги Гугучков уважи тържествата по повод 114-та годишнина от обявяването на Независимостта на България. Той присъства на празничната Света литургия, отслужена от Негово Високопреосвещенство митрополит Григорий в църквата „Св. 40 мъченици“ и се поклони на гроба на цар Калоян.

По традиция празникът продължи с водосвет и поръсване на бойното знаме на НВУ „Васил Левски“, а точно в 10.30 ч. в архитектурно-музейния резерват „Царевец“ се състоя военен ритуал за издигане националното знаме на Република България.

В словото си вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова призова българите да загърбят омразата и презрението и да не позволяват на личните пристрастия да изсмукват националната енергия.

„Най-важната задача е да няма страдащи хора, да няма безработни родители, да няма деца, които да не могат да отидат на училище. Бъдещето ни е в хората с достойнство, в просветените политици, за които най-важното е интереса на България“, подчерта Илияна Йотова.

За единение говори и кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов.

„Стига вече делене между българи и българи, породено от политически егоцентризъм! Съединението прави силата! Нека си върнем нормалността в отношенията, нормалността в държавата, нека се обединяваме около каузи и ценности – дължим го на предците си и на нашите деца!И нека днес, на тази свята дата и на това сакрално място, всички, които тръгват по пътя на политиката, да се закълнат пред делото на нашите предци и в бъдещето на нашата България“, призова още търновският градоначалник.

Тържествата продължиха пред Пирамидата на Независимостта, където от името на областния управител беше положен венец в знак на признателност. Празничното шествие тръгна от подножието на крепостта „Царевец“ и продължи до паметника „Майка България“ и полагане на гирлянди.

Кулминацията за празника ще е Тържествената проверка от 19.30 на площад „Цар Асен I“ и Аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“.