На територията на област Велико Търново няма спрени от движение сметоизвозващи автомобили заради сериозни технически неизправности. Това сочи констатацията на отдел „Автомобилна администрация“ – Велико Търново към ОД на МВР по повод кампанията за ежемесечни проверки по осъществяване на сметосъбирането и сметоизвозването, инициирана от областния управител инж. Георги Гугучков. В цялата област проверените автомобили са общо 18, констатирани са 8 нарушения, а съставените актове са 7, като три от тях са за техническа неизправност, а останалите – за липса на документи. Наложена е и една глоба с фиш.

На територията на община Велико Търново са проверени 3 броя МПС и са съставени два – по един за техническа неизправност и нередовни документи. В Горна Оряховица са проверени 3 специализирани автомобила като също е съставен акт за неизрядни документи. В община Павликени са инспектирани 2 автомобила от които единият е бил с нередовни документи, а в община Стражица от два проверени камиона е установено, че единият е в техническа неизправност. В община Златарица специализираното МПС е било с нередовни документи, а в общините Лясковец, Елена, Свищов, Сухиндол и Полски Тръмбеш органите не са констатирали нарушения.

Готови са и резултатите от извършените проверки от РИОСВ във Велико Търново. Установено е, че в областния център обслужването на битовите отпадъци се извършва от ОП „Зелени системи“ и „Нелсен – Чистота“ ЕООД, като отпадъците се транспортират до Регионалното депо в с. Шереметя и временното депо в кв. Чолаковци. В Горна Оряховица дейността е поверена на „Глобъл Кринър“ ООД, като общината също транспортира отпадъците до Шереметя, а освен това разполага и с временно депо. В Златарица дейността се извършва от звено към общинската  администрация, а в Лясковец от „Декра – Строй“ ЕООД, като общината осигурява по заявка контейнер за строителни отпадъци. В община Полски Тръмбеш услугата се извършва от ОП „Чистота“, отпадъците се транспортират до Регионалното депо в гр. Бяла и до временна площадка. В община Павликени също имат временно депо за строителни отпадъци, а битовите, които се събират от ОП „Благоустройство и комунална дейност“, се транспортират до Регионалното депо в с. Санадиново, община Никопол. Там отпадъци извозва и община Свищов, дейността се осъществява от ПО „Чистота – Свищов“, а претоварните дейности – от „Еко Феникс“ ЕООД. Община Стражица също изхвърля в депото в село Санадиново, а дейността е поверена на „Глобъл Клинър“ ООД. В Сухиндол транспортират битовите си отпадъци до сепарираща инсталация в град Севлиево, а дейността се осъществява от ОП „Спортни имоти , отдих, развлечения и комунални дейности“.

Снимка: интернет