Областният управител инж. Георги Гугучков бе гост на работна среща с директори и заместник директори на училища от региона на която бяха набелязани приоритетите за новата учебна 2022/2023 г. Срещата се проведе в сградата на Регионалното управление на образованието и на нея присъстваха още представители от РЗИ, ОД на МВР и ПБЗН.

Областният управител приветства директорите като им пожела успешен старт, ползотворна година и високи резултати в преподаването на нови знания.

„На вас се пада тежката отговорност за цялостното обучение и възпитание на децата и младежите. Педагогическата общност, обществеността и образователните институции на област Велико Търново трябва да работят в синхрон за решаване на проблемите, за повишаване престижа на учителската професия, за подобряване условията на труд на учителите и развитие на техния творчески и професионален потенциал.

Изказвам благодарност, че в тези начинания влагате лично отношение, много обич и уважение към своите ученици. Подкрепяйте ги и занапред, давайте им личен пример и работете така, че да имате много поводи за гордост с постиженията на своите възпитаници, пожела още инж. Гугучков. Той  акцентира на връзката между семейство и училище, пожела присъствена година и заостри вниманието към третокласниците, които се оказват едни от най-потърпевшите ученици заради влиянието на ковид пандемията върху предишните две учебни години.

Началникът на РУО инж. Розалия Личева открои приоритетите на образователното министерство – да бъдат обхванати колкото се може повече деца, както и те да бъдат задържани в училище при условия, които позволяват нормален учебен процес с грижа за безопасността и здравето на всеки един ученик.

Директорът на РЗИ д-р Евгения Недева припомни, че от 15 септември до 14 октомври в училищата и детските градини са въведени противоепидемични мерки – спазване на дистанция, дезинфекция, проветряване, но по думите й добрата новина сега е, че няма да има маски. Тя подчерта, че в една голяма част от училищата има медицински специалисти, които помагат за спазване на противоепидемичните и хигиенни изисквания. Проверките от РЗИ на учебни заведения от областта почти приключват – днес има в четири училища в община Полски Тръмбеш и едно в Сухиндол, а като цяло няма проблеми и учебната година ще започне навсякъде нормално. По думите й – доста средства са вложени в ремонти във всяко училище.

Комисар Красимир Кръстев от ПБЗН предупреди, че най-сериозният риск пред учебните институции тази година е свързан с газовата криза. Той предупреди, че ако евентуално се премине на друг вид алтернативни отопления, трябва много сериозен контрол. Всички електрически инсталации и уреди трябва да бъдат проверени и нощно време да не се оставят без надзор. Ако училищата се топлят на газ, цялата газова инсталация трябва да бъде прегледана от оторизирана фирма. В случай, че отоплението става на твърдо гориво също е нужен строг контрол. Във връзка с евентуална евакуацията комисар Кръстев припомни, че първите няколко минути са от изключителна важност до пристигането на пожарните автомобили и призова училищните ръководства до края на месец октомври да проведат учения. По думите му изходите от учебните институции по никакъв начин не трябва да бъдат заключени или затрупани с каквито й да е предмети.

Ивелин Иванов от ОД на МВР говори за агресията в училище и употребата на тютюневи изделия и наркотични вещества. Според него една от най-тревожните тенденции е използването на т. нар. „райски газ“ сред подрастващите, а РЗИ е издала забрана за продажба на алкохол, цигари и райски газ на малолетни и непълнолетни лица. Той увери, че е създадена организация за полицейско присъствие с цел осъществяване на контрол в районите на училищата преди и след края на всекидневните учебни занятия.

Георги Василев от „Пътна полиция“ съобщи, че на територията на областта от началото на годината до момента са настъпили 31 пътно-транспортни произшествие с участието на деца. От тях има 36 пострадали и нито едно загинало. По думите му ОД на МВР е създала организация в районите на учебните и детски заведения да се регулира трафика на МПС и пешеходци.