Организацията и подготовката за предсрочните парламентарни избори на втори октомври, както и текущи инфраструктурни и социални проблеми обсъдиха на работна среща областният управител инж. Георги Гугучков и кмета на община Елена инж. Дилян Млъзев.

Управникът на балканското градче информира, администрацията е в готовност за вота и не се очакват проблеми. Инж. Млъзев съобщи още, че от общината имат готовност да изпратят група от 6 души, която да помага на пострадалите от  наводненията в Карловско, а координацията става чрез Националното сдружение на общините в Република България.

На срещата беше коментирана и темата с безводието. На въпрос на областния управител, кметът на Елена каза, че администрацията е в очакване на одобрените средства от регионалното министерство за ремонт на втората по важност улица в града – „Иван Момчилов“. Там ще се подменя водопровод, прави се проектиране, възложено е и допълнително да се проектира текущ ремонт на канализация. На водопроводната мрежа на улицата е направено обследване с камери за затлачвания, а ремонтът ще се прави на етапи. Проблем с водоснабдяването има на ул. „Усое“, тъй като местният водоизточник не е достатъчен да захранва новоизградените къщи. Вода на хората се доставя с водоноски, обясни кметът. И допълни, че в инвестиционната програма на общината е заложено проектиране на допълнително водоснабдяване от резервоара, който се намира южно над града. Целта е там да има помпена станция, която да качва вода за трите южни улици – „Усое“, „Пърчовци“ и „Новачки“,макар че най-големият проблем е на ул. „Усое“.

За село Майско, където е другият проблемен район, водоизточник има, а кметството очаква от „Басейнова дирекция“ регистрация на водовземното съоръжение и разрешение за водоползване.

По другата актуална тема – снабдяването на населението с дърва за огрев, кметът информира, че е направена организация. По списък на около 400 души се осигурява материал от общинските гори. Цената е 37.00 лв. на кубик от сечището и малко под 70.00 лв. при доставка на място.

По повод сметосъбирането и извозването, инж. Млъзев каза, че дейността е възможена на външна фирма до началото на 2024 г., а от кметството вече подготвят общинско предприятие, което ще поеме тази услуга. Общината разполага с временна площадка за строителни отпадъци до завода за стъкло, но там се изхвърля и битов боклук, а от местния бюджет се харчат по около 20 000 лв. годишно за почистването й. В момента пък се набелязват замърсените терени, които ще бъдат предмет на инициативата „Да изчистим България заедно“, в която община Елена също ще се включи.

От разговора между областния управител и кмета на възрожденското градче стана ясно още, че общината работи в много добра координация с  полицейския участък в Златарица.

В момента вече тече и подготовка за празника на Еленския бут, който след двегодишно прекъсване заради ковид пандемията, ще се проведе между 21 и 23 октомври.