Областният управител инж. Георги Гугучков бе гост на кулминацията на националните тържествата по случай 145-годишнина от Шипченската епопея. Той посети Паметника на свободата на връх Свети Никола „Шипка“ и поднесе венец в знак на признателност към загиналите за свободата на България герои.

Честванията уважиха още вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, служебният министър на отбраната Димитър Стоянов, областни управители, кметове и хиляди граждани от цялата страна.

В тържествата тази година организаторите насочват вниманието към българската армия и военната професия. Програмата започна с военни демонстрации и представяне на националната кампания „Бъди войник“ на Шипка. На паркинга на върха се срещнаха випуски от български военни училища по повод присвояването на първо офицерско звание. Бяха представени основни военни формирования от видовете въоръжени сили с показ на въоръжение и техника.

В тържествената програма се включиха и две възстановки, дело на членовете на Национално дружество (НД) „Традиция“. Гостите изгледаха представяне на речта на цар Борис III при откриването на Паметника на свободата, както и възстановка на първия ден от битката при Орлово гнездо, пресъздадена от почти 350 души от дружеството.

Точно в 11:30 се състоя церемония по поднасяне на венци и цветя при каменните барелефи под Паметника на свободата с участието на един от символите на страната ни – Националната гвардейска част.

Беше представена и фотодокументалната изложба „Випуските на свободата – Шипченски, Орловски, Бузлуджански, Шейновски, Опълченски…“. Тя беше открита от министър Димитър Стоянов. Изложбата съдържа богат снимков материал и факсимилета на множество документи и е организирана от Национален парк-музей (НПМ) „Шипка – Бузлуджа“, със съдействието на „Държавен военноисторически архив“ – Велико Търново.

Тържествените чествания на Шипченската епопея се организират за единадесета поредна година в чест на загиналите за свободата на България в епичните августовски боеве на връх Шипка през 1877 година. Инициативите започнаха от 15 август и ще продължат до 26 август, а началото на кулминацията на празненствата постави тържествената заря проверка, състояла се вчера в Габрово. На нея присъства заместник областният управител на Област Велико Търново Станислав Николов.