Съставът на Районната избирателна комисия за предсрочните парламентарни избори на втори октомври ще бъде определен от ЦИК. Това стана ясно след консултации между представителите на политическите партии и коалиции, които се проведоха в Гербовата зала на Областната администрация във Велико Търново.

Консултациите бяха водени от областния управител инж. Георги Гугучков, а представителите на партиите не постигнаха съгласие около председателското и секретарското място в РИК, която ще бъде от 13 члена.

От „Продължаваме промяната“ номинираха за председател Николай Илиев, а за членове Йоана Иванова, Пламен Костадинов и Григор Григоров. Коалиция „ГЕРБ-СДС“ предложи за заместник председател Силвия Дечева, а за членове Николина Митева и Десислава Йонкова.От политическа партия ДПС предложиха за секретар Диана Петрова, а за член Благой Златанов. Коалиция „БСП за България“ предложи за секретар Ирена Стасинопулу, от партия „Има такъв народ“ номинираха за заместник председател Цветомира Йорданова – Атанасова, от Коалиция „Демократична България Обединение“- за член Сева Памукчиева, а от партия „Възраждане“ също поискаха председателското място в лицето на Малина Николова – Янчева.

След като стана ясно, че за председател и секретар има две предложения областният управител инж. Георги Гугучков даде 10 минути почивка като призова за постигане на съгласие.

След почивката, консултациите бяха подновени, като всеки представител поддържаше направеното предложение за Председател и секретар на РИК Велико Търново.

Инж. Георги Гугучков обяви, че няма постигнато съгласие по отношение на състава на РИК – Велико Търново, поради което всички материали от консултациите, направените от партиите и коалициите предложения за състав на РИК ще бъдат изпратени на ЦИК за вземане на решение за назначаване на състав на РИК за Четвърти изборен район – Великотърновски.

 

От сега е ясно, че ПП „Продължаваме промяната“ ще има 4 места в РИК, с 3 места ще е „ГЕРБ- СДС“, ДПС ще има 2-ма представители, а с по едно място ще разполагат „БСП“, „ИТН“,  „Демократична България – Обединение“  и ПП „ Възраждане“.