Областният управител Людмила Илиева бе гост на концерт-спектакъла на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ във Велико Търново. Вчера културната институция тържествено отбеляза 70-годишнина от създаването на професионален драматичен театър и 50-години от създаването на музикален театър в града.

Областният управител Людмила Илиева поздрави състава на театъра:

„С огромен респект ви честитя двата забележителни юбилея. Вашата институция има огромно значение и роля в културния живот на Историческата и духовната столица на България, а културният продукт, който създавате, е на европейско и световно ниво, и е достоен за уважение.

Сърдечно ви благодаря за прекрасните премиери, постановки и спектакли, с които пълните залите и възхищавате многобройната си публика!

Още класикът на немската драматургия Йохан Волфганг Гьоте е казал, че за да се създаде нация, най-напред трябва да се създаде театър. През призмата на съвремието това означава, че за да съхраним нацията си, трябва да съхраним, подкрепяме и развиваме театъра и театралното изкуство, които са един от стожерите на културата и духа.

Желая ви много здраве, лично щастие, професионално удовлетворение , нови успехи и нестихващи аплодисменти от признателните зрители“, се казва в поздравителния адрес от областния управител.

Великотърновският театър е театър с традиции и емблематично присъствие в културния живот на страната. На Великотърновска сцена са играли значими за българския театър актьори като Елена Стефанова, Илка Зафирова, Стефан Гецов, Любомир Кабакчиев, Никола Анастасов, Георги Калоянчев, Коста Цонев. Поставяли са големи български режисьори – проф. Любен Гройс, проф. Красимир Спасов, Асен Шопов, Вили Цанков, Леон Даниел, Младен Киселов, Юлия Стоянова, Видин Даскалов, Недялко Ковачев, акад. Пламен Карталов, проф. Павел Герджиков, проф. Светозар Донев.