Омбудсманът проф. Диана Ковачева благодари на областния управител Людмила Илиева за добрата организация по приемната й в Гербовата зала на областната администрация.

По-рано днес проф. Ковачева и екипа й приеха десетки граждани на област Велико Търново, които поставиха три групи проблеми за решаване.

Първата тема бе свързана с проблемите на ВиК сектора, по които областният управител също работи много ангажирано от началото на мандата си. Хората от населените места в община Павликени се жалваха, че или нямат местни водоизточници, или инфраструктурата е амортизирана и се нуждае от подмяна. Граждани от Велико Търново сезираха, че от години плащат неправомерно такса за пречистване на вода, при положение, че едва 60% от водата се пречиства. Представители на гражданското сдружение „Велико Търново за гората“ акцентираха на качеството на въздуха в старата столица. Според тях той е  силно замърсен от завода за производство на ламинати, но измервателните станции отчитат само наличието на фини прахови частици във въздуха и така картината се изкривява. По темата представители на неправителствената организация ще имат среща и с областния управител Людмила Илиева.

 

Третата тема в приемната на омбудсмана в старата столица бе свързана със сроковете на ТЕЛК-овете, които на практика ощетяват хората с увреждания.

След приемната проф. Диана Ковачева проведе работна среща с областния управител Людмила Илиева и заместник областния управител доц. д-р Соня Будева. Представителите на двете институции поеха ангажимент да си партнират по поставените теми. Омбудсманът беше запозната с идеята на Людмила Илиева част от населението в областта да може да разчита на питейна вода от яз. „Александър Стамболийски“. Проф. Ковачева декларира пълно съдействие.