Областният управител Людмила Илиева участва в проявите по повод 145 годишнина от освобождението на Велико Търново от турско робство.

Честванията започнаха с военен ритуал пред паметника „Майка България“ и с изпълнения на духовия оркестър при Националния военен университет „Васил Левски“. Отец Славчо отслужи заупокойна молитва в памет на загиналите за освобождението.

На 7 юли 1877 г. в Търново настъпва свободата, а  с нея започва и нова глава в хилядолетната му история. На днешната дата преди 145 години търновци ликуват искрено. Вековната борба най-сетне е увенчана с успех. Освобождението на Търново не идва даром, то е изстрадано и отвоювано от предците ни. Свободната историческа и духовна столица на България окрилява целия български народ и само няколко месеца по-късно държавата ни се завръща на картата на Европа. Вдъхновени, нашите съграждани се заемат със строителството на Третата българска държава и с българското национално обединение. Неслучайно тук е приета първата българска конституция – Търновската, а от Търново България обявява и своята Независимост.

Областният управител Людмила Илиева поднесе букет и венец на паметника „Майка България“. На тържеството присъстваха много официални гости, както и граждани, довели децата и внуците си, за да помнят историята и да ги възпитават в патриотизъм.

По повод годишнината Регионалния исторически музей организира безплатен пешеходен тур с беседа. В музей „Възраждане и учредително събрание“ е експонирана изложбата „Забравените фотографии от Руско-турската освободителна война 1877 – 1878 г.“