Експертите коментираха сигнал от живеещия в страната британец Джонатан Луис, който се оплаква, че в съседен до неговия имот в Павликени, се отглеждат 235 пчелни кошера. Луис е дал ултиматум, че ако кошерите не бъдат премахнати в едноседмичен срок, ще заведе дела срещу съседа си. Според комисията не са установени закононарушения, а спора по премахване на пчелните кошери не е в правомощията на Областен управител Велико Търново, Община Павликени и Областна дирекция по безопасност на храните. Проблемът може да бъде разрешен по съдебен ред.

Комисията е сезирана от Никулина Петкова относно състоянието на пътя Мишеморков хан – с. Горановци и образувано свлачище в с. Терзиевци на неин имот. Тя твърди, че е почти невъзможно да се преминава с кола по пътя и е била принудена да направи ремонт в имота си, за голяма сума, за подпорна стена и канал по предписание на техник от Община Велико Търново. Петкова сигнализира, че от Пътно управление са положили асфалт на моста, като от двете страни са оставили повече от 50 см неасфалтиран участък и ако човек не познава пътя, може да се озове в дерето. Тя настоява за преасфалтиране, както и за ремонт на общинската сграда в село Райковци, която е пред пропадане. По проблема областната комисия ще сезира търновското кметство.

Група граждани от Свищов се обръщат към Областния управител с молба за съдействие. Те са сезирали РПУ, общината и общинския съвет в Свищов преди няколко месеца затова, че съседът им Ивайло Данаилов използва гаража си като сервиз за коли, което причинява шум и отпадъци. Хората твърдят, че тропането, рязането и изчукването на железа е всекидневно, паркингът пред и зад блока е пълен с коли, които чакат за ремонт или разфасоване и понякога няма къде да паркират, пространството пред и зад гаражите е заприличало на автоморга, има боклуци и части от коли, а през топлите месеци не могат да си отворят прозорците заради постоянния шум и миризмата на ацетон и боя. По този сигнал областната комисия ще изпрати писмо до ТД на НАП Велико Търново с копие от жалбата за извършване на проверка относно търговската дейност на сервиза. От Община Свищов ще се поиска информация за предприетите действия по жалбата, от РЗИ – да се замерят нивата на шума, а от РИОСВ  да се направи проверка по отношение нивата на замърсяване в околоблоковото пространство.

Четвъртата новопостъпила жалба е от Светломир Василев от гр. Елена, който се оплаква от идентичен проблем. Според сигнала срещу жилището му е разположен малък квартален магазин, който преди години е функционирал като търговски обект, но вече е превърнат в сервиз за гуми. Помещението се стопанисва от Тодор Стефанов и отваря след 17:00ч., вкл. събота и неделя и работи до късно вечер. Според жалбата преустройството в сервиз за гуми е незаконно. Цялата дейност се извършва на открито, използва се компресор и се изчукват джанти, при което се създава невъобразим шум, няма обособена площадка и изолиращи стени. Жалбоподателят твърди, че разположението на сервиза ограничава видимостта на преминаващите автомобили, мястото е опасно и създава предпоставка за катастрофи. По този сигнал областната комисия сезира четири институции за пълна проверка на казуса.