Областният управител Людмила Илиева и заместникът й Огнян Стоянов бяха гости за официалното откриване на тазгодишното издание на Детска академия за превенция и спорт под надслов „Пази детето на пътя“.

По традиция форумът се провежда в село Балван и в него участват деца от населените места в община Велико Търново. На площадките по пътна и пожарна безопасност, наводнения и оцеляване в природата в продължение на няколко седмици по специален график децата ще придобиват и демонстрират своите умения.

Областният управител Людмила Илиева поздрави организаторите и участниците:

„Чувствам се едновременно радостна и малко натъжена да присъствам на такова събитие – знаете новините от таи сутрин, които за пореден път доказват, че критичните ситуации почти винаги настъпват внезапно и изискват бърза реакция. Затова инициативи като тази помагат на децата, които са бъдещите активни граждани на нашата държава, да могат да имат правилната преценка и да вземат адекватни решения. Уважаеми деца желая ви здраве, едно прекрасно и усмихнато лято. Трупайте емоции, трупайте познанства и знания! Пожелавам ви разум на пътя и по-малко да ви се налага да прилагате наученото през следващите дни“, подчерта в приветствието си към организаторите и участниците Людмила Илиева.

Кампанията за пътна безопасност „Пази детето на пътя“, се реализира за четвърта поредна година на територията на общината през летните месеци. В рамките на проявата беше открита и „Зелена класна стая“, а децата демонстрираха знанията си за безопасността на пътя и как да оказват първа помощ при спешни случаи.

Организатори са Община Велико Търново, РДПБЗН Велико Търново, ОД на МВР- Велико Търново, Дарителско сдружение „Св. Иван Рилски“ с. Балван, Съюз на пивоварите в България, Сдружение на кметовете и кметските наместници „Янтра 2001“, а  домакин беше кметът на Балван Недьо Георгиев.