Областният управител Людмила Илиева участва в „Среща на бизнеса във Велико Търново и Габрово“, организирана от в. „Капитал“. Форумът се проведе в старата столица и в него се включиха  зам.-кметът на болярския град проф. Георги Камарашев, областният управител на Габрово Ралица Манолова, експерти от различни администрации, представители на бизнеса и IТ бранша.

Организаторите разделиха дискусията на три панела – първата тема беше посветена на инвестициите и инфраструктурата във Великотърновска и Габровска области, втората на бъдещето на IT сектора, а третата на градската среда и качеството на живот.

Областният управител Людмила Илиева говори в първия панел. По думите й най-голямото предизвикателства пред бизнеса в областта е инфраструктурата. Регионът има отлично географско положение, но все още не може да се възползва от факта, че в Горна Оряховица се намира най-големият ЖП-център в Северна България, както и летището. Забавянето на високоскоростния път Русе – Велико Търново и АМ „Хемус“, които след като бъдат изградени, ще облекчат комуникациите между Северна и Южна България също е спирачка пред инвеститорите. В момента за аутобана „Хемус“ във Великотърновска област вече се изплащат обезщетения на собствениците на имоти, които ще бъдат отчуждени за да се изгради магистралата, информира областният управител. Според нея останалите предизвикателства пред  предприемачите са демографската криза и образователната система, която все още е длъжник на децата.

„Управленският централизиран подход може да бъде както враг, така и полезен партньор на бизнеса и ни се стремим към второто. Този разговор обаче трябва да се води на равна основа и участниците в него трябва да са съмишленици. Държавата така трябва да администрира, бе бизнесът да се чувства свободен. Предприели сме редица облекчения и имаме много сериозна комуникация“, подчерта още Людмила Илиева.