Областният управител Людмила Илиева присъства на откриването на Националното ученическо състезание „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации“, което се провежда във Велико Търново.

В заключителния етап на състезанието участват 28 отбора с по 4 деца от всички области. То е част от Националния календар за изяви по интереси на децата и учениците на Министерството на образованието и науката, в който намират място най-утвърдените форми за извънкласна дейност.

Състезанието бе открито лично от главен комисар Николай Николов – директор на Националната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“. За старта му дойдоха представители на различни институции, а сред официалните гости бяха още Красимир Кръстев – директор на РДПБЗН, директорът на ОДМВР в старата столица Димитър Машов, директорът на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ д-р Красимир Попов и заместник кмета на община Велико Търново проф. Георги Камарашев.

В следващите дни учениците ще участват в тестова проверка на теоретичните знания и практическа подготовка чрез различни състезателни игри в пространството около Художествената галерия „Борис Денев“ и паметника на „Асеневци“ в болярския град. Основните цели на състезанието са проверка на придобитите през основния курс на обучение  знания, умения и навици при бедствия, аварии и катастрофи и работа на учениците в екип при възникване на кризисни ситуации.