Инициативен комитет предлага търновска улица да носи

името на художника и общественик Ганчо Карабаджаков

 

Заместник областният управител доц. д-р Соня Будева и заместник кмета на Велико Търново Нейко Генчев откриха благотворителната изложба „Изкуството помага на спорта“, която е експонирана до края на месеца в Изложбените зали на ул. „Рафаел Михайлов“ в старата столица.

По време на откриването стана ясно, че инициативен комитет предлага една от улиците във В. Търново да носи името на общественика и художник Ганчо Карабаджаков, в памет на когото е изложбата. Тя събира произведения на 12 от най-добрите български и великотърновски художници. Част от картините им, рисувани през последната седмица ще бъдат продадени с благотворителна цел – средствата са предназначени за изграждане на футболен терен на стадиона в Дебелец за най-малките.  Там тренират децата на трите ФК – „Етър“, „Болярчета“ и „Ботев – Дебелец“. Ръководствата им също набират спонсори, готов е и проекта за терена.

„Изключително се радвам, че съм тук, не само, за да се насладят очите и душата ми на тази прекрасна феерия от цветове, но и да почетем паметта на един прекрасен художник и общественик Ганчо Карабаджаков. Поздравявам организаторите и всички художници с този жест, който правят – от една страна към Ганчо Карабаджаков и от друга страна към децата от трие клуба, които ще бъдат стимулирани да продължат да се занимават с това, което правят и им доставя удоволствие. Радвам се, че изкуството може да помогне на спорта. Докато разглеждах изложбата, видях в две картини едни закачки и всъщност това са думите „вдъхновение“ и „свобода“. Смятам, че с това, което сте направили вие сте дали възможност за вдъхновение на художниците и същевременно свобода на децата, да могат да извадят цялата тази енергия, на която само те са свободни и да я използват както за себе си, за да се развият в тяхната област, така и в името на нашето общество. Защото мисля, че в последните десетилетия светът е твърде комерсиален, твърде материален и точно изкуството и спортът са тези две области, които могат да ни помогнат отново да станем по-човечни. Успех на изложбата и на инициативата“, пожела зам. областният управител доц. д-р Соня Будева.

Зам. кметът Нейко Генчев допълни, че Ганчо Карабадаков е изключителен творец, творчеството на когото ще става все по-ценно с годините. „Общественик, на който българската идентичност дължи много и така ще запазим интереса и паметта за него. Така ще се впише в нашата специфична културно историческа среда на Велико Търново“, коментира още Нейко Генчев.

Самият той, както и предприемачът Веселин Чамурков са в основата на инициативния комитет за именуване на улица на Карабаджо, както е артистичния псевдоним на Карабаджаков. Комитетът, към който по време на откриването на изложбата, се присъединиха още 22 души,  има за задача да подготви предложение до общината за именуване на улица и със собствени средства за организира направата на барелеф с биографична справка.

Изложбата „Изкуството помага на спорта“ ще остане в залите на ул. „Рафаел Михайлов“ до края на месеца, а вече има няколко откупени картини.