Заместник областният управител доц. д-р Соня Будева участва в церемонията на Регионалното управление на образованието по традиционното награждаване на учител и директор на годината, както и на заслужили преподаватели и ръководители от областта за заслугите и приноса им в тяхната професия.

Доц. д-р Соня Будева поздрави учителите:

 

Стоя в тази зала развълнувана, защото точно тук изпращам с пожелания и награждавам успешно завършилите студенти. Като университетски преподавател винаги се гордея от техния успех, защото знам, че той е и мой успех.

Сега, като представител на държавата, се радвам, че мога да бъда част от церемонията по връчването на наградите за Вашите усилия и тези на учениците Ви.

Това, което искам да Ви кажа, ще го изразя с един цитат от есе на Джон Стайнбек:

„Обикновено възрастните забравят колко трудно и скучно е училището. Ученето по памет на всички основни неща, които човек трябва да знае, е най-невероятното и безкрайно усилие. Да се ​​научиш да четеш е може би най-трудното и революционно нещо, което се случва на човешкия мозък и ако не вярваш, гледай неграмотен възрастен, опитвайки се да го направи. Училището не е толкова лесно и в по-голямата си част не е много забавно, но тогава, ако имате голям късмет, може да намерите учител. Трима истински учители в живота са най-добрият късмет. Започнах да вярвам, че великият учител е велик художник и че …… преподаването може дори да е най-великото от изкуствата, тъй като носителят е човешкият ум и дух.  Под влияние на моите учители, хоризонтите се разшириха, страхът си отиде и неизвестното стана познаваемо.“

Пожелавам на всички наградени здраве, креативност и успехи!“

Осем бяха отличените директори и учители от областта. Наградите им връчи Розалия Личева – директор на Регионално управление на образованието. Призът за „Учител в детска градина“ беше връчен на Татяна Митева от ДГ „Здравец“ в Горна Оряховица. Наградата за „Учител в начален етап“ получи Кремена Енчева от СУ „Георги Измирлиев“ в железничарския град. Ангел Ангелов от СУ „Николай Катранов“ в Свищов и колегата му Георги Герчев от СУ „Димитър Благоев“ в крайдунавския град бях отличени с приза за „Учител в прогимназиален етап“. Инж. Мария Георгиева от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Ангел Попов“ във Велико Търново получи наградата за „Учител в гимназиален етап“.

Заместник-директор на годината в областта стана Красимира Георгиева от ОУ „Св. Климент Охридски“ в Павликени, която от 34 години е в сферата на образованието. В категорията „Директор на детска градина“ отличието получи Маргарита Атанасова от ДГ „Здравец“ в Горна Оряховица. А отличието за директор на годината в училище получи Нели Атанасова от СУ „Вичо Грънчаров“ също в Горна Оряховица.

Заместник областният управител доц. д-р Будева връчи наградите на Министерството на образованието и науката „Неофит Рилски“ на директора на СУ „Димитър Благоев“ в Свищов Цветанка Кирова и на старши учителя по танцово изкуство Валентина Караиванова. Сред наградените са още Виктория Симеонова – старши учител по химия и физика в Спортно училище „Георги Живков“, учителката Ивелина Стефанова от ОУ „Бачо Киро“, старши учителя Илиана Грунева от ПГАТ „Цанко Церковски“ в Павликени, както и старши учителя в начален етап Маринела Иванова от СУ „Цанко Церковски“ в Полски Тръмбеш.

Своите грамоти получиха също Маргарита Рачкова, която е старши учител по изобразително изкуство в СУ „Емилиян Станев“, Мария Чешмеджиева- старши учител по БЕЛ в ОУ „Бачо Киро“, Мая Петкова – старши учител в ДГ „Иванка Ботева“ в старата столица, Надежда Дончева – старши учител по изобразително изкуство в СУ „Цанко Церковски“ в П. Тръмбеш, Пенка Попова – старши учител по география и икономика в търновското ОУ „Св. Патриарх Евтимий“, Рени Трифонова, която е учител в ДГ „Елена Грънчарова“, Роза Кръстева-Попова – старши учител по биология и здравно образование в свищовското СУ „Н. Катранов и Снежина Стефанова, която е старши учител по испански език в търновската ПЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“.

Наградата „Св. Иван Рилски“ по повод честването на 11 май беше връчена за високи постижения и принос в развитието на образователното дело на директора на СУ „Емилиян Станев“ г-жа Кина Котларска.

Наградени бяха и 31 учители и техните ученици за постигнати сериозни резултати на национални, областни и международни конкурси.