„Интеграцията е сложен и дълъг процес.  Тя зависи, както от добрата воля на институциите по веригата, така и от личната ангажираност на всеки един от нас, а целта е целенасочена и позитивна като краен резултат политика в името на хората. Затова срещи като тази са много подходящи и аз ви уверявам, че в лицето на Областна администрация имате верен партньор, а вратите ни са отворени. Разчитайте на нас и нашата протегната ръка за съдействие“.

Това увери областният управител Людмила Илиева участниците в кръглата маса на тема „Ромската култура в образованието: мост между поколенията, между традиционното и модерното“.

Форумът се провежда в рамките на детския ромски фестивал „Отворено сърце“. Той е организиран от Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“ и е посветен на 20-годишнината от създаването на неправителствената организация. Специален гост бе посланикът на Ирландия у нас госпожа Мартини Фини, която е и координатор на посланическата група по ромските въпроси. В дискусията участваха народните представители и членове на комисията по образование в Народното събрание Антония Димитрова, Деница Сачева и д-р Костадин Ангелов, заместник кметът на община Велико Търново проф. Георги Камарашев, както и директори на училища, представители на читалища и НПО-та.

Председателят на УС на Център „Амалипе“ Деян Колев подчерта, че най-големият проблем остава запазването на ромската културна идентичност. По думите му през последните 11 години делът на ромите със средно образование у нас се е увеличил два пъти, а с висше – 6 пъти.