„Щастлива съм да ви приветствам с добре дошли на този хубав и вече традиционен за Велико Търново детски ромски фестивал „Отворено сърце“. Поздравявам организаторите за усърдието, с което са подготвили разнообразна и наситена с много прояви и културни събития програма, която представя занаятите, богатата култура и традиции на различните етноси в нашата страна.

През годините фестивалът „Отворено сърце“ се утвърди като успешен модел и добра практика за мотивация на ромските ученици и децата от различните етнически групи да представят пред аудиторията своите традиции и пъстротата на родния фолклор, да постигат по-добри резултати и по-висок успех в училище. Но фестивалът е и още нещо – истински пример за толерантност, доброта и сърдечност, визия какъв трябва да е света. А през детските очи той е  пъстър, красив и усмихнат, и с равни възможности за всички. Наша грижа е, на възрастните – да го съхраним такъв и прояви като тази са стъпка в правилната посока.

На добър час на фестивала! Пожелавам ви да се забавлявате и все така да творите красота!“

С това послание областният управител Людмила Илиева поздрави организаторите на събитието – Център за междуетнически диалог и толерантност „АМАЛИПЕ“ и Община Велико Търново.

Над 1 500 деца в следващите дни ще представят песни, танци, празнични обичаи, приказки и традиции на роми, българи, турци и други етноси в страната. Фестивалът се провежда в парк „Марно поле“, а част от съпътстващата програма ще са пленери, конкурси и изложби.