Областният управител Людмила Илиева участва в поклонението по повод 2 юни – Ден на Ботев и на загиналите за българската свобода. В ритуала, който се проведе пред паметника на революционера и поет, се включи почетен караул на Националния военен университет „Васил Левски“, а заместник началникът по учебната и научната дейност на НВУ полк. доц. д-р Николай Урумов прие строя на курсантите.

Сред официалните лица бяха още заместник-кметовете на Велико Търново, общински съветници, представители на политически партии, граждански организации. На тържеството дойдоха много граждани и деца от търновските детски градини и училища.

След воя  на сирените и минута мълчание в памет на героите, Негово Високоблагоговенство свещеноиконом отец Славчо отслужи заупокойна молитва, а четвъртокласникът от ОУ „Св. П. Евтимий“ Андрей Карачолев изпълни по завладяващ начин поемата „Хаджи Димитър“. Шестокласници от ОУ „Христо Ботев“ , които са и членове на клуб „Млад възрожденец“, представиха литературната композиция „С Ботев в сърцата“.

Паметниците на Христо Ботев и „Майка България“ бяха отрупани с венци и цветя в знак на признателност. От името на Областна администрация бе поднесен венец.