Днес честваме деня на Светите равноапостоли Кирил и Методий, деня на българската азбука, просвета и култура. Днес е ден за неоспорима гордост!

Малко са оригиналните писмени системи, успели да доживеят и да бъдат употребявани до днес, както кирилицата. На фона на все по-масово ширещата се неграмотност и пренебрегване на езика ни, обаче, твърде възможно е тя да не просъществува още дълго. С навлизането на все по-високите технологии във всички сфери на нашия живот, българският език става все по-пренебрегван.

Според ООН приблизително 90% от всички съществуващи езици може да изчезнат през следващите 100 години. Смята се, че днес в света има между 6 000 и 7 000 устни езици. Около 97% от населението на света говори едва 4% от езиците.

Езикът е не само средство за комуникация, той е основен компонент на колективната и индивидуалната идентичност и следователно осигурява чувство за принадлежност и общност. Когато езикът умре, това чувство за общност се уврежда.

Πpитeжaниeтo нa coбcтвeнa aзбyĸa от една нaция e мяpĸa зa cтeпeнтa нa ĸyлтypнoтo и дyxoвнo paзвитиe! Българите сме дали възможност и на други нации да „осиновят“ нашата азбука. C пpиeмaнeтo нa Бългapия в Eвpoпeйcĸия cъюз, ĸиpилицaтa cтaвa тpeтaтa oфициaлнa aзбyĸa cлeд лaтинcĸaтa и гpъцĸaтa.

Поетът Кирил Христов определя езикът на един народ като неговото най-велико дело. „Той е сложното живо оръдие за всестранно напредване. Чрез него най-съвършената художествена и научна мисъл с безбройните свои отсенки се пренася от глава в глава. Езикът на един народ е главното негово оръжие, което не престава да го брани от загинване дори в мрака на робство. Догдето не са предали това свое оръжие, дотогава и най-подтиснатите могат да имат надежда за бъдещето. Материалната култура в най-широкия си смисъл още не е цел за живота на един народ, тя е само средство към целта, която е духовна култура. Без нея, народите  минават-заминават, оставяйки във вековете само празния звук на своите имена.“

Културата е жизнената сила на едно общество, неговата идентичност.

Нека когато сме в България да пазим българския език и култура, а когато сме в чужбина да бъдем посланици на българското! С гордост да пишем, четем и говорим на български! Да сме непримирими към невежеството и неграмотността! Да се опитаме да бъдем повече будители, отколкото хулители!

И нека последваме мечтата на Иван Вазов: „Език свещен……в светли звукове ще те предам на бъдещото бодро поколенье…, ще те обриша от калта и в твоя чистий блясък ще те покажа….“

Нека вървим възродени към своите бъднини!

Честит празник!

 

С традиционно шествие Велико Търново отбеляза 24 май – Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската просвета, култура и писменост. По улиците на града преминаха хиляди учители, ученици, студенти и преподаватели, дейци на културата и изкуствата, жители и гости на Историческата и духовната столица.