„Град Елена е гордост не само за вас, но и за всички българи. Вашите предци са създали богатство, което през годините сте успели да съхраните. За това свидетелстват три църкви и стотици паметници на културата, някои от които с национално значение. Тук всеки камък, всяка къща, носи в себе си история. Елена е исторически и етнографски знаково място на картата на България, но Елена вече е разпознаваема и като желана туристическа дестинация, място съчетаващо  културен и селски туризъм. Селският туризъм е най–бързо развиващия се отрасъл на туризма в България през последните години, а възможностите за това тук са неограничени. С множеството китни махали, уютни къщи за гости, механи с традиционни храни и прекрасна природа, община Елена е една от най-желаните дестинации за почивка, а с вашето гостоприемство, съм сигурна, че това ще даде и икономически облаги за региона, дори и в трудни времена. Пожелавам ви да сте здрави и щастливи с богатството, което имате! Съхранете традициите на вашите предци и предайте родолюбието си на следващите поколения!“

С това послание заместник областният управител доц. д-р Соня Будева поздрави жителите на възрожденското градче за празника – 21 май – Ден на Светите равноапостоли Константин и Елена.

По традиция традиция тържествата  започнаха със света литургия, отслужена от Великотърновският митрополит Григорий в църквата „Успение на Пресвета Богородица“.

Тържественият камбанен звън на Часовниковата кула оповести началото на честванията в двора на комплекс „Даскалоливница“. Те започнаха с ритуал по вдигане знамената на Република България, Европейския съюз и град Елена. Празнично слово към еленчани и гости произнесе кметът инж. Дилян Млъзев.

Председателят на Общинския съвет Стоян Златев прочете решението за удостояване посмъртно със званието „Почетен гражданин на град Елена“ на Костадин Димитров. Най-високото отличие на общината се присъжда на дългогодишния председател и един от основателите на „Местен съвет по туризъм – Елена“ – за безспорен принос в развитието на туризма и популяризирането на общината като познаваема и предпочитана дестинация. Наградата получи неговият внук. С едностранен плакет за заслуги във спортното възпитание и успехи на множество млади еленчани бе отличен – Недялко  Петров, председател на Спортен клуб по борба „Дан Колов“. Официалната част завърши с поздрав от песни и танци в изпълнение на ученици от училище „Иван Момчилов“.

На градския площад през целия ден за децата имаше пъстра и богата програма, включваща най-различни интересни и разнообразни занимания от пътуващия фестивал „Лятно театро“, както и сладка почерпка и игри за най-малките.

Песните на народния певец Христо Косашки създадоха настроение за празнуващите. През целия ден пред туристическия център посетителите можеха да се насладят на интерактивната изложба с разширена реалност „Дигитално мастило“.
Стендъп комеди шоу „Образцов дом“ с Димитър Иванов – Капитана развесели публиката преди прекрасния концерт на Трио „Вива“ и Илия Луков с танцова формация „Мездра“.

Тържествата завършиха с пищна заря.

.