„Радвам се, че заедно почитаме 146-ата годишнина от избухването на Априлското въстание. Покланяме се пред силата, дързостта и саможертвата на героите, покланяме се пред подвига им. За мен е чест да бъда в Бяла черква – градът на Бачо Киро и един от символите на българското възраждане. За славното участие на белочерквенци в Априлското въстание, за тяхната смелост и жертвоготовност се говори и днес, и ще се помни винаги!

Нека черпим вдъхновение и гордост от този най-висш пример за родолюбие! Нека отстояваме свободата, за която предците ни са дали живота си. Нека не забравяме, че самочувствието, гордостта и желанието за свободна държава е в основата на големия принос, който дава Бяла черква през Априлското въстание“.

Това подчерта в словото си областният управител Людмила Илиева, която се включи в тържеството в чест на годишнината от Априлското въстание.

Празникът започна с поднасяне на венци и цветя на паметните плочи на Априлци и продължи с концертна програма на площад „11-ти май“.

Областният управител Людмила Илиева, заедно с кмета на Бяла Черква Албена Тодорова и другите официални гости почетоха ритуала по издигане знамето на града и присъстваха на великата вечерня с панихида за загиналите въстаници. Те уважиха възстановката на събитията от клуб „Традиция“ и факелното шествие до местността „Черничака“, както и тържествения митинг-заря.