„Приемете моите най-искрени поздравления по случай официалния празник на града и храмовия празник на църквата – храм „Св. Николай“! Златарица винаги е била пример за това как се пазят, обичат и популяризират традициите на родния край, пример за пазител на християнските ценности и морал. Златарчани сте горди, свободни и трудолюбиви хора и съм убедена, че с общи усилия вашият град ще стане още по-привлекателно място за живот, отдих и туризъм“.

Това подчерта в поздравителното си слово към ръководството и жителите на град Златарица областният управител Людмила Илиева. Тя допълни, че отговорността и усърдието на местната власт трябва да бъдат все така на висотата на очакванията на хората за прослава на традициите, развитието на града и общината, и подобряване качеството на живот на гражданите.

Празникът започна с освещаване знамената на Република България, Европейския съюз и гр. Златарица от Великотърновския митрополит Григорий, който е и почетен гражданин на Златарица. В словото си кметът Михаил Ганев съобщи, че започва изпълнението на проект за реконструкция и обновяване на площад „Първи май“ на стойност 1 050 000 лв. Той връчи и традиционната национална награда за литературна критика „Иван Радославов и Иван Мешеков“. Тази година неин носител стана проф. Димитър Михайлов от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

Празникът продължи с фолклорна програма, изложба на ученици от СУ „Св. св. Кирил и Методий“ и други атрактивни прояви.