„Приемете моите най-искрени поздравления за усърдието, с което вече десет години популяризирате достиженията и възможностите на овцевъдството в България. Респект за усилията Ви да се справяте с предизвикателствата пред бранша и да работите за неговото модернизиране, за превръщането му в атрактивен и устойчив отрасъл“.

Това се казва в поздравителния адрес на областния управител Людмила Илиева до съорганизатора на Националния събор на овцевъдите в България Симеон Караколев. По думите на Людмила Илиева съборът се е утвърдил като чакано и обичано от жителите на областта, а и страната, събитие, което съчетава по уникален начин поминъка, традициите и фолклора.

Откриването на събора, който традиционно се провежда край Петропавловския манастир, уважиха заместник областните управители доц. д-р Соня Будева и Огнян Стоянов. Сред официалните гости бяха още министърът на земеделието Иван Иванов, заместник министрите на земеделието и културата, народни представители, кметовете на Лясковец, Велико Търново и Горна Оряховица.

По думите на министър Иванов животновъдите в страната ще получат 120 млн. евро компенсации заради войната в Украйна. Парите ще дойдат по временната рамка от Европейската комисия и ще бъдат одобрени от парламента при предстоящата бюджетна актуализация. Министърът беше категоричен, че в България няма да има продоволствена криза.

Съборът започна с атрактивни кукерски танци и изпълнение на ансамбъл „Сто каба гайди“. На него се представят над 1000 чистопородни овце, а хилядите му посетители ще могат да се насладят на изложенията на кучета, лами, кози и коне и да станат свидетели на атрактивни състезания по ръчно доене, стригане с овчарска ножица, обезкостяване на чевермета, теглене на товари от коне, както и да опитат от вкусните месни и млечни деликатеси. Съборът продължава до 8 май.