Регулярни срещи с туроператорите от Северна България започват областните управители на Велико Търново, Плевен, Габрово, Русе, Силистра, Разград. Това стана ясно след работната им среща в старата столица, домакин на която беше областният управител на Велико Търново Людмила Илиева. В дискусията се включиха и експерти от неправителствения сектор сферата на туризма.

 

Те, заедно с областните управители набелязах конкретни мерки за развитието на туризма. Целта е привличането, както на български, така и на румънски посетители и създаването на общи маршрути в региона, които да включват културен, поклоннически, селски, кулинарен и други видове туризъм. Предвижда се още разработването на Фейсбук страница, където ще се промотират най-интересните културни събития и туристически обекти в шестте области.

„Трябва да бъдем по-близо до хората и да представяме туристическите продукти по един по-атрактивен начин, така че наистина да ги привлечем към конкретно събитие или обект. Важно е да ги накараме да съпреживеят, да изпитат емоция, когато отидат на определен фестивал или посетят дадено място“, сподели областният управител на Велико Търново  Людмила Илиева. По думите й ще се работи по-активно за привличането на туристи от северната ни съседка. За целта ще бъдат привлечени влогари и ще се публикуват материали в Румъния, които да засилят интереса към страната ни, особено към Северен централен район.

 

Подготвя се и общ събитиен календар, който ще рекламира най-атрактивните прояви и места. Предстои изследване на профила на туристите в шестте области, като акцентът ще падне върху българските и румънските граждани.