„Днес е един добър ден за област Велико Търново! Понеже сме в най-хубавите дни на годината – Светлата седмица, в която всички се поздравяваме с надежда и с Христос Воскресе, аз съм особено радостна да ви поздравя с тази хубава, дълго чакана и без съмнение полезна придобивка за здравето и по-доброто качество на живот за всички нас. Придобивка, която е в резултат на много усилия – на болничното ръководство, на държавата, на гражданите и на цялата общност“, това каза областният управител Людмила Илиева на церемонията по официалното откриване на новия болничен корпус на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“.

Тя изрази своята убеденост, че новият корпус на най-реномираната  болница в областта ще предлага, както най-модерните условия на труд на работещите в нея, така и най-качественото медицинско обслужване на пациентите, а те ще се чувстват уютно, обгрижени и сигурни, че професионалният екип ще направи най-доброто за здравето и престоя им тук.

„Поздравявам екипа на болницата защото той движи развитието й напред въпреки трудностите и предизвикателствата на постковид обстоятелствата, световната икономическа криза и инфлацията. Даваме си сметка, че екипът преминават през тези трудности с огромни усилия, воден от човешкия и лекарския си дълг, че най-важно е оздравяването и добруването на пациентите. Респект и благодарност, че през годините на строителство и преустройване, бяхте ангажирани денонощно, за да се стигне до този момент. Вярвам, че с високия си морал и професионализъм сте на висотата на първостроителите на болницата, която е първата, открита по време на турското робство.  Това е забележителен факт и всички ние днес дължим високо ниво, високи стандарти и високо качество. Затова и мисията, и целите ви са високи – качествена медицинска помощ, която да повишава качеството живот на вашите пациенти. Вярвам и знам, че можете да я уплътните със съдържане. Успех и попътен вятър“, пожела още областният управител Людмила Илиева.

Лентата на новия болничен корпус прерязаха изпълнителният директор на здравното заведение д-р Стефан Филев и главната сестра Йорданка Минекова, а отец Славчо освети сградата.

През 2015 г. Министерството на здравеопазването поиска да бъдат определени т. нар. оперативни имоти, които са пряко свързани с дейността на болниците и не подлежат на продажба, а неоперативните да бъдат продадени, защото са само разходи за дружествата. Във Велико Търново недостроеният хирургичен корпус бе продаден на търговска верига, а след проведените процедури, преди 4 г. започна изграждането на новия корпус. Строителството приключи преди около година, след което се пристъпи към поръчките за обзавеждане и оборудване на корпуса.

„Търновската болница вече е много по-добро лечебно заведение – пациентите ще бъдат на едно място, няма да бъдат разкарвани за всяко изследване между двете бази, линейки няма да сноват постоянно между База 2 и База 1. В условията на спешност оперативните екипи няма да имат нужда да чакат пристигането на анестезиолози и консултанти“, част от предимствата от сливането д-р Филев. Той благодари на всички, които през цялото време са били съпричастни към проекта и лично представи на гостите условията в новия корпус.