26-годишната докторантка по политология от Бирмингамския университет – китайката Ю Сян Лин се срещна с областния управител Людмила Илиева, за да разбере повече за същността на държавното устройство и партийната система в България. Младата жена пише дисертация на тема „Устойчивостта на партиите в България след 1989 г.“ , в която изследва спецификите на управлението в страната, дейността на правителството и областните администрации, както и характеристиките на българския политически живот. Ю Сян Лин вече е разговаряла по темата с местни политически лидери и представители на държавата в София и Благоевград, а във Велико Търново й предстоят няколко срещи в различни партийни централи.

Людмила Илиева разясни дейността и задачите на органите на изпълнителната власт. Тя разказа и за правомощията на областните управители, както и за личния си политически опит.

„Устойчивостта в политиката е много важно нещо. Знам за трите парламентарни избори, които миналата година направихте. Чудя се каква е мотивацията на българите – дали искате устойчивост, или живеете с някакви временни нагласи“, обясни за мотивите си Ю Сян Лин, за да избере точно тази тема за политологическото си изследване. Според нея европейците и колегите й от университета в Бирмингам не знаят почти нищо за съвременна България. Ако имат някаква информация и професионален интерес към страните от Източна Европа, то той е  свързан преди всичко с Полша и Чехия.

Младата жена е родена в Китайската провинция Джъндзян, завършила е Пекинския университет със специалност „чужди езици“, и е изучавала е българска филология във ВТУ. Китайското й име означава „полет в космоса“, а българското й е Валентина.

Ю Сян пази много топли спомени и скъпи приятелства от обучението си във Великотърновския университет и участието си в Международния летен семинар за българисти. Любимото й място във Велико Търново е Стария град и като цяло се възхищава на българския фолклор, и особено на поговорките ни, огромна част от които цитира наизуст.