При необходимост във Велико Търново ще бъде разкрит Временен център за настаняване на бежанци от войната в Украйна. Той ще се помещава в Спортен комплекс „Сава Величков“ в ПГ по електроника „Александър Степанович Попов“. Тепърва ще се уточнява, дали центърът ще работи денонощно или с фиксирано работно време. От всички институции е създадена организация при необходимост центърът да заработи в рамките на 24 часа. В него бежанците ще престояват за няколко часа докато бъдат пренасочени към други места.

Това стана ясно на заседание на Областния координационен щаб по кризата в Украйна, председателстван от заместник областният управител доц. д-р Соня Будева. Тя увери, че към момента ситуацията с бежанците е относителна спокойна, а Великотърновска област е с една от най-малкото потърсили убежище граждани.

По информация на ОД МВР до 5 април в частни домове в региона са били настанени 206 бягащи от войната, а в хотели – 1 021 човека. В момента на територията на областта има 504 бежанци, като 120 са във Велико Търново, 182-ма са в Горна Оряховица и Лясковец, 169 в Свищов, 12 са в Павликени, 9 в Полски Тръмбеш, двама Стражица и 10 в Елена. До вчера издадените карти за временна регистрация са както следва: 169 за Велико Търново, 129 за Горна Оряховица и 104 в Свищов.

От Спешна помощ във Велико Търново докладваха, че при тях има единични случаи на повиквания от украински граждани. В сградата на МОБАЛ действа център за консултация и психологическа помощ на бременни жени и деца бежанци, които при нужда се насочват към специалисти. От представител на РЗИ стана ясно, че към момента е поставена имунизация само на едно бебе в Полски Тръмбеш, изготвен е и списък на общопрактикуващи лекари, които могат да поемат грижи за бягащи от войната, настанени в общините на областта. Миналата седмица са били регистрирани 8 леки случаи на COVID-19, като заразените са карантинирани. От Социално подпомагане обобщиха, че при тях ежедневно украински граждани подават заявления за отпускане на еднократни помощи в размер на 375 лв., които в момента се разглеждат. Ако бъдат одобрени – парите ще се изплащат или чрез разкрита банкова сметка в българска банка, или чрез пощенските клонове по адресните карти на бежанците.

От пункта на БЧК във Велико Търново отчетоха, че до момента са подпомогнати 326 бежанци. Дарителите и доброволците обаче намаляват, затова пунктът вече не работи в неделните дни. В началото на войната бежанците най-много са имали нужда от дрехи и обувки, а в момента се нуждаят от храна и консумативи.

Идната седмица мобилна група от РУО ще посети бежанците в Свищов и Горна Оряховица, за да окаже помощ на желаещите деца да бъдат записани в детски градини и училища. В града край Дунав желание са заявили 40 деца, а в Горна Оряховица – 20.

В община Велико Търново е постъпило запитване за разкриване на детска дневна занималня за украинчета. Няма пречка такава да заработи, стига да бъдат спазени нужните административни процедури.