Областният управител ще съдейства за популяризиране на терапевтичната програма за превенция срещу деменциите. Това стана ясно след среща между Людмила Илиева и учителите по испански език Петя Кирилова и Антонио Перез, организирана от кмета на Долна Оряховица Йордан Байчев.

Петя Кирилова и Антонио Перез от години живеят в Долна Оряховица. Освен с преподаване, двамата се занимават и с медико-социални дейности. Те са създали собствена терапевтивтична програма „Невроезиков прогрес“ за превенция срещу деменции чрез изучаване на испански език. Чрез своята фондация те прилагат иновативни методи, включващи йога, арт терапия, упражнения за равновесието, моториката и т.н. В момента работят с около 40 пенсионера, включени в две групи, от Бургас с активното съдействие на областната и общинската управа на черноморския град, който е включен в Европейската програма „Активни пенсионери“. В скоро време групите ще станат осем. Към фондацията има екип от специалисти – рехабилитатор, учител по йога и терапевти, които прилагат терапия на възрастни хора. Любопитен момент е, че в програмата е включено обучението на испански език с цел превенция на паметта.

Пред областния управител Петя Кирилова и Антонио Перез изразиха желание програмата им да обхване и пенсионерски клубове от област Велико Търново. Людмила Илиева пое ангажимент да съдейства за популяризиране на иновативния метод. В средата на месец май в Областна администрация ще се организира среща със заинтересовани страни.

По данни на Световната здравна организация 5-10% от хората между 65 и 79 годишна възраст и 20-30% от хората между 80 и 95 години боледуват от деменция. Болестта на Алцхаймер е най-честата причина за възникване на това социално значимо заболяване. Въпреки липсата на точна статистика се счита, че в България поне 100 000 души боледуват от различни форми на деменция.

В края на срещата бе коментирана и идеята за побратимяване на Долна Оряховица с Периана в Испания Андалусия.