„В лицето на Областна администрация, имате верен съюзник в осъществяване на вашите основни цели. Според правомощията си ще съдействаме за решаване социалните проблеми на вашите членове, ще работим упорито и всеотдайно, за да популяризираме сред обществеността и младежта приноса на ветераните от войните за защита на националните интереси и териториалната цялост на България. Считам, че това са народополезни цели, особено в настоящото време.“

Това изтъкна в поздравителното си слово заместник-областния управител Огнян Стоянов, който бе гост на отчетно-изборната конференция на Областния съвет на Съюза на ветераните от войните в България. Стоянов пожела ползотворна работа, здраве, дълголетие и мъдри решения на членовете на организацията.

Форумът започна с едноминутно мълчание в памет на починалите членове на съюза и на предишния председател Иван Коев. Приемникът му Атанас Величков бе преизбран за нов, три годишен мандат. Той отчете, че членовете на съюза в областта са 131 човека – ветерани, потомци и съмишленици на организацията. Една от целите на съюза ще бъде разширяване на членската маса, като пример в това отношение са структурите в Лясковец и Стражица, а тази година ще мине под знака на честванията по повод 110-сет годишнината от Балканската война. Друга, основна цел на Областния съюз на ветераните от войните ще бъде запазването на историческата памет и родолюбивото възпитание у младите хора. Организацията връчи и два медала за особени заслуги към Областния съюз – отличието си получи лично Директорът на Дирекция „Държавен военно-исторически архив“ във Велико Търново Светлин Радев, а на Весела Лечева медалът ще бъде връчен допълнително.

Сред гостите на форума бяха още бригаден генерал Иван Маламов – началник на НВУ „В. Левски“ във Велико Търново и проф. Михаил Харалампиев – областен председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, а от вчера и почетен гражданин на старата  столица. Сред делегатите бе и 98-годишният член на областната организация на съюза на ветераните Цено Спасов от Горна Оряховица.