Възможностите за пребиваване в България на украински граждани разясниха на среща с бежанци от войната зам.-областните управители на Великотърновска област доц. д-р Соня Будева и Огнян Стоянов. Те посетиха на място настанените групи в два хотела в Горна Оряховица и отговаряха на въпроси, свързани с т. нар. временна закрила, възможностите за избор на личен лекар, започване на работа, а за децата до 18-сет годишна възраст – записване в български ясли, детски градини и училища.

В хотел „Раховец“ в момента са приютени общо 60 бежанци от Запорожие  – в огромната си част това са жени и техните деца. Всички те са пожелали статут на временна закрила и скоро ще получат ЛНЧ. Това ще им осигури право на трудова заетост, с изключение на някой регулирани от държавата професии, медицински грижи, каквито имат и българските граждани, както и евентуална социална помощ, ако са правоимащи, обясни зам.- доц. д-р Соня Будева.

Тя уточни, че статут се дава за една година, а ако войната в Украйна продължи, мярката ще бъде удължена за територията на целия Европейски съюз. На срещата беше подчертано, че при започване на работа, бежанците ще имат право на само още един месец безплатна нощувка и изхранване в местата, където са настанени. Двамата зам.-областни управители се ангажираха при нужда да изпратят в хотела представители на съответните институции, така че хората да подадат заявления за включване в българския образователен процес или до бюрото по труда. С тях вече се е свързала личната лекарка д-р Петя Михайлова, която ще ги включи в пациентската си листа.

 

В другия горнооряховски хотел „Амбарица“ са приютени 60 бежанци, някой от които имат българско потекло. Те са от Киев и Одеса, но още имат колебания дали да поискат статут на временна закрила, което трябва да направят най-късно до края на този месец. Те също задаваха много въпроси относно престоя си, на които получиха конкретни отговори и уверения за съдействие от страна на институциите при нужда. Тази група е била насочена към Горна Оряховица благодарение на усилията на Лина Костадинова, която е украинка, но от години живее в града.