Въпросите по приемането и настаняването на бежанци, както и евентуално създаване на временен център за приютяване на украински граждани обсъди на разширено заседание Областният координационен център. На него присъстваха координаторът на щаба и зам.-областен управител доц. д-р Соня Будева, зам.-областният управител Огнян Стоянов, представител на община Велко Търново и всички институции, ангажирани с бежанците.

Комисар Красимир Кръстев препоръча при необходимост от разкриване на  временен център да се отправи искане към Главна дирекция  “Пожарна безопасност и защита на населението” за предоставяне на палатки или фургони. В случай че такъв център се ситуира в зала местната служба ще  съдейства с транспорт, походни легла, постелъчно бельо и посуда. Зам.-кметът на Велико Търново проф. Георги Камарашев увери, че  двете най-големи общински помещения, подходящи за евентуален център, са ДКС “В. Левски” и спортната зала на СУ “Ем. Станев”. Утре комисия ще посети двете места, за да оцени тези възможности. Всички представители на институциите се запознаха с отговорностите си при евентуално разкриване на областен Център за подпомагане. Беше дискутирана координацията при възникване на такава необходимост.

От началото на войната в Украйна в областта са  настанени 665 украински граждани, отчетоха от миграционната служба и охранителна полиция. От тях в хотели са приютени 441 човека, по частни адреси  – 110, а в сгради общинска и държавна собственост – 104. Беше припомнено, че всяко лице, което се намира на територията на страната, в тридневен срок трябва да уведоми структурното звено към ОД МВР  “Миграция” или съответното РПУ, където да се яви с паспорт или друг идентифициращ документ и да попълни адресна карта за регистрация.

Лицата, които желаят временна закрила, трябва да се регистрират в ОД на МВР в срок до 31.03.2022 г., за да им бъде издаден регистрационен документ (ламинирана карта) със снимка и QR код. Регистрацията на пристигащите след 14.03.2022 г. се осъществява на граничния пункт. Получилите временна закрила имат право на медицинска помощ, трудови правоотношения, социално подпомагане, образование, настаняване.

Създадена е организация за ежедневна информация за пребиваването на украински бежанци в областта, а в момента на територията на седемте РПУ-та има 322 граждани от Украйна, като най-много са в Свищов, Велико Търново и Горна Оряховица. 95 от бежанците, настанени в Крайдунавския град, вече са подали заявления за временна закрила към Агенцията по бежанците. От ГКПП-то в Свищов от началото на войната само 11 украинци са преминали, като полицаите са им оказали нужното съдействие.

Директорът на РЗИ д-р Евгения Недева отчете, че заради по-малкия капацитет при ферибота граничният здравен контрол се осъществява само при необходимост. Той обаче важи за граждани, които обявяват, че искат да останат в страната, а не за транзитно преминаващи. Тя уточни, че лицата, на които ще бъде предоставена закрила, ползват медицинско обслужване като всички български граждани. Най-сериозен е проблема с интеграцията на децата, които искат да посещават български ясли, детски градини и училища, тъй като има разлика в имунизационните календари на Украйна и България. Затова от РЗИ ще изпратят писма на личните лекари какви схеми ще се прилагат, но преди ваксинацията децата трябва да са получили ЛНЧ. В Свищов например 60 деца са заявили, че искат да посещават местни учебни заведения. От тях вече две са записани, а останалите изчакват да получат ЛНЧ. По думите на началника на РУО Розалия Личева във всяко училище, което ще приема ученици, пристигащи от Украйна, ще се сформира комисия, която в срок от 7 дни след получаване на личен номер за чужденци, ще проведе събеседване с децата, за да се установят уменията и знанията им за съответния клас, както и необходимостта от изучаване на български език. Системата разполага с владеещи руски и украински езици учители, които ще оказват помощ по време на събеседването с комисиите, както и в обучението на български език.

Беше отчетено още, че има няколко случая на настанени бежанци в здравни заведения във Велико Търново, Свищов и Горна Оряховица. Болниците ще получат със задна дата финансиране за лечението им. В Спешна помощ също са обслужени по норматив няколко бежанци, наплив засега няма, а само единични повиквания. Заразените с коронавирус осем украински граждани, настанени в Свищов, вече са излезли от карантина.

За по-сериозни проблеми в координацията съобщи директорът на БЧК във Велико Търново Зорница Стоянова. По думите й от началото на тази седмица през пункта в старата столица са преминали 32 семейства – повечето млади жени с по 3 или 4 деца, които са имали нужда от храна, дрехи и тоалетни принадлежности. От вчера пунктът е обезпечен с полицейска охрана, ще бъдат отпуснати и две паркоместа за доброволци и дарители. Стоянова разказа, че преди няколко дни от частен хотел във Велико Търново са били прогонени 11 бежанци и тримесечно бебе, които са потърсили помощ в пункта на БЧК. В последствие обаче хората са настанени в туристическия дом “Момина крепост”, уточни зам.-кметът на Велико Търново и увери, че в общинския кризисен център има 7 свободни места.

Директорът на бюрото по труда Бойка Ганева информира, че мобилни екипи на институцията ще посетят всички бежанци, където има групи. Ще бъде проучена нагласата им за заетост и възможностите за осигуряване на работа. Тя уточни, че всички желаещи могат да бъдат регистрирани в бюрото по труда след получаване на ЛНЧ. Самите работодатели също могат да кандидатстват със заявки за работни места за украински граждани. Гражданите, получили статут на временна закрила ще имат право на социално подпомагане каквото имат и българските граждани, след провеждане на съответната социална анкета.

В края на заседанието зам.-областният управител доц. д-р Будева призова за по-голяма координация между институциите и благодари на представителите им за полаганите усилия.