Около час и половина продължи срещата на областния управител Людмила Илиева с двайсетина бежанци от Запорожие, които от няколко дни са настанени в хотел „Раховец“ в Горна Оряховица. На срещата присъства и зам.-областният управител доц. д-р Соня Будева, която председателства Областния координационен щаб по кризата с Украйна. В хотела в момента пребивават 12 възрастни, 8 младежи и 1 дете на три годишна възраст. По думите им, те ще останат тук докато могат. Хората благодариха горещо за топлия прием и споделиха развълнувани, че са трогнати от отношението на българите.

Областният управител Людмила Илиева обясни подробно за двете възможности, които имат бежанците. Едната е да останат в страната  до 90 дни като екскурзианти с цялата условност на това понятие. При това положение обаче те нямат право нито на финансова помощ, нито на работа, нито пък децата им ще могат да посещават училище или детска градина. Вторият вариант е да заявят, че искат закрила и временна защита, което могат да направят до 31 март чрез попълване на специални документи. Тогава ще се сдобият с личен номер за чужденци /ЛНЧ/, ще имат право на личен лекар /тъй като в момента имат право само на преглед от Спешна помощ/, а в местата за настаняване, които са в специален държавен регистър, ще им бъде осигурена безплатна нощувка, закуска, обяд и вечеря с готвена храна. Българската държава не осигурява лекарства и дрехи, но това го правят БЧК, много неправителствени организации, както и хиляди доброволци, увери Людмила Илиева. Тя поясни още, че всички, които получат защита от държавата, ще могат да теглят пари от своите банкови спестявания  – мастер или виза карти, а сумата ще е в рамките на лимита от съответните украински банки. В момента у нас почти не се извършва обмен на украинска валута, както и в нето една държава от ЕС.  От понеделник условията за пребиваване на бежанци значително ще се облекчат, тъй като всички, които искат статут на защита, ще го получават още на границата, поясни Илиева. Тя препоръча на хората да посещават редовно Единния информационен правителствен портал  https://www.gov.bg/bg/ukraine, където информацията непрекъснато се актуализира на четири езика – български, английски, украински и руски.

По предложение на зам.-областния управител доц. д-р Соня Будева украинските граждани, настанени в Горна Оряховица, ще направят списък с професиите и компетенциите си, така че Бюрата по труда и заинтересовани работодатели да могат да им предложат работа. В най-кратък срок ще се проучат и възможностите кои от тях имат право и на социални помощи и при какви обстоятелства.

Хората се интересуваха още кога децата им ще могат да посещават български детски градини, ясли и училища. Беше им обяснено, че за всички, които са подали заявление за временна закрила, това ще се случи възможно най-бързо. Предстои да се изясни въпроса със задължителната детска ваксинация, тъй като това е задължително условие за българските деца, уточни още доц. Будева. На срещата присъства и Даниела Топал – бесарабска българка от Украйна, която е завършила „Социални дейности“ във ВТУ. Тя и няколко нейни колеги ще преподават български език на бежанците от Запорожие по няколко часа седмично.