Областният управител Людмила Илиева и заместникът й доц. д-р Соня Будева се включиха в тържествата по повод Националния български празник Трети март и 144 годишнината от Освобождението на България във Велико Търново. Заместник-областният управител Огнян Стоянов участва в тържествата в Горна Оряховица и също поднесе венец и цветя.

Във Велико Търново програмата започна с военен ритуал по издигане на националното знаме, който се проведе пред сградата на Общината. Веднага след това ученици от ПМГ „Васил Друмев“ рецитираха вечното стихотворение на Патриарха на българската литература Иван Вазов – „Опълченците на Шипка“. Обявен беше и носителят на Академичната награда на Община Велико Търново „Трети март“, която по традиция се връчва на изявен възпитаник на Националния военен университет „Васил Левски“. Тази година това е Мадлен Пенева с военна специализация „Материални средства, придвижване и транспорт“ и гражданска специалност „Логистика на сигурността“ в Национален военен университет „Васил Левски“.

Тържествата продължиха пред паметника „Майка България, където беше отслужена заупокойна молитва и благослов. В знак на признателност към знайните и незнайни герои в българското освободително движение с военен ритуал бяха поднесени венци и цветя.

Цветя бяха положени и пред паметника на първия български генерал – търновецът Сава Муткуров в парк „Марно поле“. През Освободителната война от 1877-1878 г. той е командир на рота. Особено активна е ролята му в Сръбско-българката война, както и в подготовката на Съединението.

144-годишнината от Освобождението на България ще завърши с прожекция на аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“, която ще бъде излъчена в 19,00 ч. и ще се наблюдава от площад „Цар Асен I“ пред крепостта Царевец.

Организатори са Община Велико Търново, Национален военен университет „Васил Левски“ и Великотърновска Света митрополия.