Областният управител Людмила Илиева откри вълнуваща изложба с творби на бивши възпитаници на СУ „Емилиян Станев“ във Велико Търново. Експозицията е част от проявите, с които гимназията празнува 40 години от създаването си и 115 години от рождението на своя патрон.

Всички художници, предоставили творбите си, са учили в профил „Изобразително изкуство“. В изложбата са представени около 30 автори с над 60 рисунки, графики, дърворезба, живопис и тъкани. Сред участниците има и възпитаници на първия випуск, завършил през 1994 г. с водещ преподавател покойният вече Вельо Митев. С два картини участва Лариса Илиева, която живее и работи в Париж. Пейзажи е предоставила Наташа Камбурова – учител в Англия, както и д-р Анастасия Тонкова – главен асистент в катедрата по стенопис на ВТУ, д-р Галина Николова, Ангел Веселинов, Надежда Златкова и Адриан Косев.

Творбите са експонирани на открито пред Факултета по изобразително изкуство, а събитието уважиха още зам.-кметът на старата столица по хуманитарните дейности Нейко Генчев, директорката на СУ „Ем. Станев“ Кина Котларска, граждани, учители и ученици.

„От сърце Ви поздравявам по случай 40-тата годишнина от създаването на едно от най-знаковите учебни заведения във Велико Търново и в цялата област. Пожелавам Ви да продължавате да го развивате като уважавано и предпочитано средище на знание, духовност и новаторски идеи, за които и тази вдъхновяваща изложба е красноречиво доказателство“, пожела областният управител Людмила Илиева. Тя призна, че има особено отношение към изложбата, защото е завършила средно училище по рисуване с профил „Визуални изкуства“.

„Продължавайте все така да държите високо ниво на качествено и модерно образование! Стремете се да изградите у вашите креативни ученици качества и умения, които да ги водят към успешната житейска реализация, насърчавайте ги и им давайте поле за изява и развитие на многобройните им таланти“, пожела Людмила Илиева на директорката и преподавателите.

А посланието й към учениците беше смело да сбъдват мечтите си.