Зам.-областният управител доц. д-р Соня Будева присъства на церемония по полагане на военна клетва в името на Република България от ререзвистите, които се подготвят в Центъра за професионално и продължаващо обучение на НВУ „Васил Левски“.. Церемонията на резервистите уважиха още зам.- директорът на дирекция „Управление на човешките ресурси в отбраната“ полковник Станчо Кайков, началникът на Централното военно окръжие полковник Георги Петков, кметът на Ловеч Корнелия Маринова, проф. дхн Михаил Харалампиев, председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, много близки и приятели на военнослужещите.

Тържествения строй прие началникът на Военния университет бригаден генерал Иван Маламов.

 

„Уважаеми резервисти, службата, която сте избрали, е възможност за по-гъвкав подход и разширяване на обучението на българските граждани за придобиване на умения, свързани със защитата на Родината, с оцеляване при кризи от военен характер, както и за усвояване на знания за мисиите и задачите на Въоръжените сили. Ние сме част от процесите, които протичат в света и световният мир зависи и от нас. Събитията от вчера отново доказват колко важна е военната подготовка, която получавате в Националния военен университет. Гордейте се с избора, който сте направили, защото няма по-достоен избор от този да посветите себе си на армията и на България“, каза в словото си бригаден генерал Иван Маламов и допълни:

„Вашият път за служба в Българската армия започва от тук – от Националния военен университет „Васил Левски“. Университет с вековна история и традиции, затова – бъдете верни и на историята, и на традициите. Университет, който носи името на една икона в българската история – Васил Левски. Когато усетите, че сте на ръба и сте изправени пред поредната трудност, обърнете съм към Апостола. Прочетете думите му, вземете от тях вдъхновение и вяра, но не предавайте нито себе си, нито него!“.

 

Поздравителен адрес до военнослужещите и техните командири изпрати министърът на отбраната Стефан Янев. От името на резервистите отговори редник Илиан Влайчев