В област Велико Търново няма да се налагат нови ограничения, остава засиления контрол по спазване на противоепидемичните мерки за борба с COVID-19. Това стана ясно по време на онлайн заседание на работната група на Областния щаб за борба с коронавируса, председателствано от областния управител Людмила Илиева. В заседанието участваха директорът на РЗИ д-р Евгения Недева, старши комисар Димитър Машов, директор на ОДМВР, началникът на РУО Розалия Личева, д-р Станимир Спасов, директор на Областната инспекция по безопасност на храните и инж. Невена Стефанов, директор на Инспекцията по труда.

Великотърновска област вече е в етап 2 от Националния оперативен план за справяне с пандемията, а заболеваемостта е спаднала с 10% спрямо предходната седмица. Прогнозата за следващите пет дни е да останем на този етап, обяви д-р Недева. По думите й временните мерки са дали резултат по отношение на нивата сред учениците, тъй като нивото на заразените от 10% вече е спаднало на малко над 4%. Към момента карантинираните в областта паралелки са 6 – 4 в начален и 2 прогимназиален етап от общо 5 училища. Става дума за ПМГ, ОУ „В. Благоева“, ОУ „П. Р. Славейков“, СУ „Вл. Комаров“ във Велико Търново и СУ „Цветан Радославов“ в Свищов. 4 от класовете на СУ „Иван Момчилов“ в гр. Елена все още са на неприсъствен режим на обучение.

На въпрос на областния управител Людмила Илиева за болничната заетост стана ясно, че хоспитализираните лица се увеличават. Към момента в болница се лекуват 217 пациенти спрямо 199 за миналата седмица. Тревожно е, че заразата се покачва и сред възрастовата група над 65 години. От 302 ковид-легла в областта 284 са за не усложнени случаи, а 18 са интензивни. Към момента 223 жители на областта са настанени за лечение в здравните заведения на областта или с 18 повече спрямо миналата седмица. 10 от тях са на интензивно лечение. С една повече са и хоспитализациите на деца – две от тях са в общинската болница в Свищов, а едно – в МОБАЛ в старата столица.

Намаляват желаещите да се ваксинират. 53 286 граждани от областта над 12 годишна възраст са със завършен имунизационен цикъл, което е около 25%.  С бустерна доза за 19 460 лица. Децата до 12 годишна възраст с поставена ваксина остават 73.

За изминалия период са направени общо 114 проверки по спазване на противоепидемичните мерки. Издадени са 20 предписания, протоколи и разпореждания, обобщи и старши комисар Димитър Машов.

В заключение областният управител Людмила Илиева обобщи, че трябва да се наблегне на контрола по спазване на мерките. Тя насрочи следващото заседание на работната група за идния понеделник.