Учебните заведения на територията на област Велико Търново възстановяват присъственото си обучение от понеделник 21 февруари. Ако тенденцията за спад на заболеваемостта от коронависурната инфекция продължи, онлайн занятията ще бъдат преустановени, но окончателно решение за това ще бъде взето в понеделник следобед на заседание на Областния кризисен щаб за борба с коронавируса. Ако обаче се наложи нови локални мерки ще бъдат предприети от сряда – 23 февруари.

Това стана ясно днес на заседание на работната група към Областния щаб. Тя бе председателствана от зам.-областният управител Огнян Стоянов и на нея присъстваха директорът на РЗИ д-р Евгения Недева, старши комисар Димитър Машов – директор на ОДМВР, началникът на РУО Розалия Личева и д-р Станимир Спасов – директор на БАБХ.

Според д-р Недева в момента в областта се наблюдава незначителен спад и „стациониране“ на болестта, а според прогнозата в следващите дни ще се навлезе в етап 2. Темпът на нарастване на новите случаи се забавя – има спад с около 24% спрямо предишната седмица, но броят на починалите са увеличава. Хоспитализираните са 199 души, като болните във възрастовата група от 20 до 64 години са най-много – 66%. Около 5% са заболелите ученици на възраст от 7 до 19 години. 186 пациенти се лекуват в болнични заведения, а от тях 10 са на интензивно лечение, т.е. заетостта на не усложнените легла е 62%, а на интензивните – 56%. Само две деца от областта са хоспитализирани – в МОБАЛ и в болницата в Свищов, стана ясно още по време на работната среща.

53 115 души или 25% от населението на областта са със завършен имунизационен цикъл, а с бустер са 19 151 човека. До 11 годишна възраст са ваксинирани едва 73 деца.

За последната седмица са проведени 30 съвместни проверки за спазване на мерките. Издадени са 71 протокола за предупреждения и предписания.

Началникът на РУО Розалия Личева съобщи, че от тестването на 14 февруари в началния етап при учениците положителните резултати са били едва три. Толкова са били положителните тестове при педагогическия персонал, а при непедагогическия – четири. Тогава са тествани над 11 000 ученика в цялата област, а тестването продължава всеки понеделник.

Директорът на ОДМВР отчете, че за миналата седмица са направени 89 самостоятелни и 11 съвместни проверки за контрол на противоепидемичните мерки. Изготвени са 7 протокола за предписания и разпореждания, има само едно досъдебно производство за неспазване на карантина.

Следващото заседание е на 21 февруари от 15.00 ч. Зам.-областният управител Огнян Стоянов благодари на представителите на институциите за коректната работа.