Областният управител Людмила Илиева проведе работна среща с директора на ОПУ  инж. Венцислав Ангелов. На нея той обяви някой от приоритетите на ведомството. Беше потвърдено, че за идейния проект на т. нар. Присовски завои е осигурено финансиране от 450 000 лв. Проектът включва нов ПУП и геология. От края на Южния Пътен възел – там където от четири лентите стават две е предвидено мостово  съоръжение тип естакада, която да заусти пътя при Дебелец. Сега съществуващия път ще се запази, но движението ще се разтовари чувствително и целият транзитен тежкотоварен трафик ще преминава безпрепятствено. Срокът за изпълнението на идейния проект е 6 месеца, като ще бъдат разработени три варианта, след което ще се пристъпи към техническия проект. За реализиране на целия обект ще кандидатства за финансиране на по някоя от европейските програми – Транспорт, Транспортна сигурност и т.н., защото участъкът е от Европейски коридор номер 9.

На въпрос, поставен от Людмила Илиева за главен път 1-5 – критичният участък в Поликраище и Самоводене, инж. Ангелов увери, че там ще се направи изцяло нова асфалтова настилка тип Б-1 – набита фракция, подходяща за много тежко натоварване вътре в населените места. Планирани са по четири пешеходни пътеки и повдигнати неравности за селата Самоводене и Поликраище, които трябва да бъдат готови до началото на летния сезон. Има проект за допълнително осветление от община Горна Оряховица, такъв ще бъде направен за Самоводене от община В. Търново . Ще се монтира и камера стационарна за скоростта.

Подготвя се и цялостна рехабилитация на 72 км. участък от началото на Великотърновска област – границата с област Габрово на идване от София. През месец юни ще стартира избор на изпълнител, осигурено е финансиране.

За т. нар. Русенско трасе е предвидено преасфалтиране на участък от 5 км. В участъка Самоводене и Поликраище, но това ще стане най-рано следващата година. Дотогава обаче ще бъде направена нова маркировка.