Областният управител Георги Гугучков уважи празника на хляба и виното, който се състоя на Илинден в град Сухиндол. Той приветства кмета на Община Сухиндол Пламен Чернев и отправи поздрав към жителите и гостите на града. Областният управител сподели, че за него е чест и удоволствие да отправи своите поздрави по повод традиционния празник, посветен на хляба и виното!

В обръщението си г-н Гугучков каза:„От най-стари времена лозата и виното са символ на младост и плодородие. Българинът уважава и почита виното наравно с хляба. Никой не е по-голям от хляба, а виното е напитката на боговете. Библейската връзка на хляба с виното е заложена в традицията на днешния празничен ден. Виното и хлябът имат обща история още от древността. С този празник Вие показвате, че знаете как да пазите и предавате на поколенията българските обичаи. Позволете ми да изразя уважението си към Вас, към Вашето чувство на отговорност и ежедневните усилия, които полагате за просперитета на града, за развитието на общината и за подобряване живота на всички жители на Сухиндол. Убеден съм, че Вашият град, известен с лозарството и винопроизводството, ще стане още по-привлекателно място за живот, отдих и туризъм. Приемете моите сърдечни пожелания към Вас и Вашите съграждани за здраве и благоденствие!“.

Сред гостите за празника на Сухиндол бе и Петя Райкова – Главен секретар на Областна администрация Велико Търново. Празникът започна с пресъздаване на традиционния за Сухиндол ритуал „Поднасянето на брадата“. Самодейците от читалище „Трезвеност“ и деца от ДГ „Соня“ представиха празнична програма. По време на тържеството за пръв път прозвуча химна на Сухиндол, който е дело на композитора Андрей Дреников по текст на поета Матей Шопкин.