Заместник областният управител Станислав Николов уважи поканата на кметския наместник на с. Вишовград, Иван Иванов и участва в тържественото честване, посветено на 153-та годишнина от битката на Стефан Караджа и Хаджи Димитър в местността „Канлъдере“. Честването започна със заупокойна молитва за загиналите четници в битката. Заместник областният управител Станислав Николов приветства гостите и участниците в честването и в знак на признателност поднесе венец и цветя пред паметника.В обръщението си пред гостите той сподели, че за него е особена чест днес да бъде на това свещено място.

Заместник областният управител допълни, че събирайки се тук на това място, 153 години след епичната битка си припомняме подвига и саможертвата на Караджата.„В този последен етап от освободителната стратегия и четническата тактика за извоюване независимостта на Отечеството, 125-те души от четата безпрекословно са вярвали в правото си да живеят в свободна България и са последвали Стефан Караджа и Хаджи Димитър. Четата събрана в Румъния, е имала една свещена цел – да вдигне въстание. През месец юли тя е преминала Дунав до свищовското село Вардим.

По пътя си е водила четири сражения край Горна Липница, Алеково, Александрово и Вишовград. Тук, в местността Канлъдере, в неравната битка са загинали между 29 и 36 четници. Стефан Караджа е бил ранен от седем куршума, заловен от турците и отведен в Русенския затвор, където умира. Сега смело можем да заявим, че Караджата е личност, която е символ на най-висшата човешка ценност – Свободата. Днес е ден за преклонение, днес почитаме паметта на смелите четници, водени от Хаджи Димитър и Стефан Караджа.Да сведем глава и да осмислим стореното от тях, за да осъзнаем отражението му върху днешната реалност.

Нека да са вечно живи имената на всички герои от епопеята в местността Канлъдере! Поклон пред загиналите за свободата на Родината!“, каза в обръщението си заместник областният управител Станислав Николов.Честването завърши с възстановка на четвъртата битка на четата от Клуб „Традиция“.