Група ученици от 8 до 12 клас от Професионалната гимназия по моден дизайн във Велико Търново гостува на Областната администрация. Те са членове на клуб „Движи се и победи“ с ръководител Екрам Мюмюнов и Младежки туристически клуб, ръководен от Камелия Джанабетска.

Учениците бяха приети в Гербовата зала на Областна администрация от заместник областния управител доц. д-р Соня Будева. Тя им пожела да бъдат мотивирани, енергични. Доц. Будева разясни какви са функциите и дейността на Областната администрация и акцентира колко важно е младите хора да бъдат активни, да отстояват правата си, но и да спазват отговорностите си защото така се изгражда работещо гражданско общество.

 

„Бъдете активни и безстрашни. Не бъдете апатични и не приемайте училището само като задължение. Учете преди всичко заради себе си, за да имате повече възможности за работа, високи доходи и успешна реализация. Поставяйте си високи цели, но не забравяйте, че освен целите, важен е и пътя, по който ще вървите за сбъдването им, защото движението и пътят са живота. Искайте и изисквайте преди всичко от себе си, а после от възрастните и от държавата“, призова още доц. д-р Будева.

Тя обърна внимание, че за една година държавата отделя публични разходи средно на дете в размер на 4 800 лв. годишно. Това прави около 4,7% от БВП, като за сравнение преди пет години тези разходи са били около 3 300 лв. През 2021 г. бюджета на държавата за семействата и децата е бил в размер на 6,7 млрд. лв. Освен това се отпускат и допълнителни средства за деца в риск, поясни още заместник областният управител.

По време на срещата беше повдигната и темата за децата бежанци от Украйна.

„Бъдете толерантни и гостоприемни, в случай че такива деца се запишат във вашето училище“, призова доц. Будева. Тя пое ангажимент да информира МОН и МТСП за проектите, върху които работи Професионалната гимназия  по моден дизайн във Велико Търново. Камелия Джанабетска сподели, че в учебното заведение подготвят иновативен проект за озеленяване на двора с възможност за зелена класна стая. Преподавателите имат и идеен проект за национална програма, финансирана от държавата, за създаване на училищни клубове по спорт и туризъм. Сградата има нужда от реновиране, стана ясно още на срещата. Друг сериозен проблем е липсата на физкултурен салон, както и достатъчно на брой мултимедийни проектори. От своя страна учениците споделиха, че съдържанието в учебниците е неразбираемо и представено по неатрактивен начин.